JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvarer forsvarssjefen

De rødgrønne partiene forsvarer forsvarssjefens nedleggelse av spesialstyrken HV-016.

– Det er ikke flertall for å opprettholde HV-016. Det viste Stortingets behandling av forsvarsbudsjettet for 2011, sier parlamentarisk leder Trygve S. Vedum i Senterpartiet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det kan ikke være slik at aktivister innen Forsvaret skal kunne tvinge fram en annen avgjørelse enn den som er fattet på sentralt militært hold. Et flertall på Stortinget står bak forsvarssjefens avgørelse, sier lederen i Senterpartiets stortingsgruppe.

Kollektiv oppsigelse

Bakgrunnen for Vedums presisering er at NRK mandag kunne melde at 120 soldater i HVs innsatsstyrke kollektivt har sagt opp i protest mot personalbehandlingen i denne saken. 94 prosent av HV-016-styrken i Oslo, Stavanger og Bergen har nå sagt opp.

Generalinspektør Kristin Lund gjentok mandag at det ikke lenger er behov for HV-016 i sin opprinnelige form, men hun medgikk at informasjonen til de berørte soldatene kunne vært bedre.

Senterpartiets parlamentariske leder poengterer at forsvarssjef Harald Sunde har ryggdekning fra det rødgrønne flertallet på Stortinget i denne saken.

Sikre bredden

– For oss er det viktig å satse på bredden i Heimevernet med 45.000 HV-soldater over hele landet. Vi skal bygge opp en i innsatsstyrke som er tilpasset dette behovet. Derfor er det synd at så mange av soldatene i HV-016 nå slutter. Men disse soldatene må innfinne seg med at det er Stortinget og forsvarsjefen som bestemmer, sier han.

– Stortinget kunne ha endret på forsvarssjefens prioritering i statsbudsjettet, men gjorde det ikke. Dermed har stortingsflertallet gikk sin støtte til forsvarssjefen, sier Vedum. (ANB)

Annonse
Annonse