JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Angriper motstanderne av HV-nedleggelse

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) ber motstanderne av nedleggelsen av Heimevernets spesialstyrke heve blikket.

Deres kritikk er preget av kald krig-tenkning, mener hun.

Faremo gikk i rette med de sterkeste kritikerne av nedleggelsen av Heimevernets spesialstyrke HV-016 da hun holdt forsvarsministerens årlige tale til Oslo Militære Samfund mandag kveld. I en lengre redegjørelse om omstillingene Forsvaret har vært igjennom - og ikke minst står overfor - ga hun uttrykk for at hun mener motstanderne har et for snevert forsvarspolitisk syn.

– Den forsvarspolitiske debatten ser igjen ut til å være redusert til en ren kronekamp, ispedd noen opphetede diskusjoner om organisering av Heimevernet på troppsnivå og om hvilke pansrede kjøretøy Forsvaret skal velge, sa hun i talen.

Kald krig-tenkning

Forsvarsministeren tegnet opp det store bildet av hvilke utfordringer det norske Forsvaret står overfor i en moderne verden. Mye er allerede gjort med et Forsvar som var i dyp krise da Warszawapakten gikk i oppløsning og Sovjetunionen raknet, men jobben er langt fra gjort, framhevet hun.

– Kald krig-tankegangen satt fast i mange til langt ut på 2000-tallet, og vi får fortsatt påminnelser om at den fremdeles eksisterer. Deler av motstanden mot nedleggelsen av HV-016 illustrerer dette, la hun til.

Så å si hele spesialstyrken - 120 medlemmer, tilsvarende 94 prosent av soldatene - gikk mandag til kollektiv oppsigelse i protest. Vedtaket om nedleggelse ble tatt i september i fjor og ble begrunnet med at styrkens oppdrag ble ivaretatt av andre deler av Forsvaret.

Terror-soldater

HV-016 består av høyt kvalifiserte soldater, mange av dem med erfaring fra utenlandsoppdrag for andre avdelinger i Forsvaret. Styrken ble opprettet i 1987 for blant annet å skulle bekjempe terror på norsk jord, bistå politiet og løse andre, farlige oppdrag. Nettopp spesialkompetansen på såkalte asymmetriske trusler er blitt framhevet av motstanderne av nedleggelsen.

Soldatene mener HV-016 legges ned i strid med politiske signaler.

– Vi kan ikke lenger stå og se på at forsvarsledelsen behandler sitt personell på den måten de har gjort i denne saken, sier Thomas Lund Nielsen, tidligere tillitsmann i HV-016 til NRK.

Heimevernets generalinspektør Kristin Lund sier på vegne av forsvarssjefen at det ikke lenger er behov for HV-016 i sin opprinnelige form. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse