JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hva skyldes muskelskjelettlidelser?

Statens Arbeidsmiljøinstitutt har foretatt en gjennomgang av forskningsmateriell for å finne ut hva som bidrar til utvikling av muskelskjelettlidelser. Resultatene viser at det ikke utelukkende er mekanisk belastning som er årsajeb, men at sammenhengen er mer sammensatt.

Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har foretatt en kritisk gjennomgang av forskningen om arbeidsfaktorer som har betydning for muskelskjelettlidelser. Rapporten gir et systematisert årsaksbilde om hva som bidrar til utvikling av denne type lidelser i dagens og morgendagens arbeidsliv. Utredningen er utført for Direktoratet for Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet, og er finansiert av Arbeids- og inkluderingsdepartementet og STAMI selv.

Arbeid med løftede armer

Arbeid med løftede armer innebærer både statisk belastning av skuldermuskler og kompresjon av sene mot skulderbladet. Dette gir risiko for skuldersyndromer. Det er også funnet økt risiko for både skulder- og nakkesmerter ved arbeid med hendene hevet over skulderhøyde over en halv time per dag. Noe gjerne blant annet elektrikere, snekkere og frisører opplever.

Tungt fysisk arbeid

Tungt fysisk arbeid over flere år kan øke risikoen for skulder-, rygg-, hofte- og kneleddsplager. Forskerne fant en firedobbelt risiko for uførepensjon på grunn av korsryggsmerter innen 7 år hos dem som rapporterte at de nesten alltid hadde fysisk belastende arbeid - i forhold til dem som rapporterte at de nesten aldri hadde det, skriver STAMI på nettstedet sitt.

Korsryggplager hos sykepleiere

Tunge løft kan utløse ryggplager hos mennesker med aldersendringer i ryggsøylen. Det er funnet økt risiko for korsryggplager hos sykepleiere ved manuell forflytning av mer enn fem pasienter per skift mellom seng og stol og mer enn 10 pasienter rundt i sengen.

Arbeidsoperasjoner med samtidig løft, foroverbøyning og rotasjon av ryggen øker risiko for ryggsmerter både med og uten ischiassmerter og nakkesmerter. Kjedelig og monotont arbeid ser også ut til å øke risikoen for ryggsmerter, fant forskerne ut.

Annonse
Annonse