JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ansatte låner bort lønna til sjefen

Ti ansatte på en kafe i Drammen har gått med på å låne bort en fjerdedel av lønna til sjefen.

frode.ronning@lomedia.no

Innehaveren av Kafe Mirakel i Drammen ba de ansatte om å låne bort en fjerdedel av lønna framover, for å berge bedriften, skriver Drammens Tidende.

Det uvanlige forslaget på ny arbeidskontrakt skal ha fått en blandet mottakelse blant de ansatte, som i hovedsak er ungdommer.

Innehaveren av Kafe Mirakel, Jan Martin Nilsen, innrømmer overfor Drammens Tidende at låneordningen er uvanlig, men at han ikke hadde noe valg da inntektene sviktet med om lag 20 prosent.

Det var under et allmøte i februar at de 12 ansatte ble informert om det nye lønnssystemet.

40 prosent

Først foreslo Nilsen at de ansatte skulle gå 40 prosent ned i lønn, og få etterbetalt halvparten av lønnstrekket innen utgangen av 2009, og resten i 1. halvår 2010.

Konklusjonen ble at alle, bortsett fra to ansatte under 18 år, går 25 prosent ned i lønn. Halvparten av lønnstrekket tilbakebetales i mai, mens resten utbetales ved utgangen av 2009, opplyser Jan Martin Nilsen til Drammens Tidende.

Nilsen har 20 års erfaring fra fagforeningsarbeid i hotell- og restaurantarbeiderforbundet.

Fellesforbundet er kritisk

Avdelingsleder i Fellesforbundet i Drammen og omegn, John Erik Molin, misliker framgangsmåten til Kafe Mirakel-eieren.

– Dette er ikke sosial dumping, men jeg vil kalle det utnytting av ufaglært arbeidskraft. Greit at de ikke er faglærte, men de skal ha en anstendig lønn og arbeidsforhold. Vi er klar over at dette er en trøblete bransje, men når det begynner å komme ned i 60-70 kroner timen, så er det underbetalt, mener Molin.

Ingen av de ansatte Drammens Tidende har vært i kontakt med, ønsker å uttale seg om lønnsavtalen.

Ulovlig kontrakt i Ålesund

Det er ikke bare i Drammen arbeidsgivere bruker kreative metoder for å spare penger.

I Ålesund ble kelner Johannes Wellbrock (20) ansatt på en ulovlig arbeidskontrakt. I likhet med brorparten i Ålesunds utelivsbransje er han uten fagforening i ryggen, skriver Sunnmørsposten.

Weillbrock jobbet som kelner ved den indiske restauranten Agra inntil forrige måned.

I strid med arbeidsmiljøloven fastslår kontrakten hans at han ikke skal ha overtidstillegg.

– Men overtidsbetaling har man krav på uansett hva som måtte stå i arbeidsavtalen. Loven slår fast at alle som jobber over ni timer om dagen eller 40 timer i uka skal ha et overtidstillegg på minst 40 prosent. At det står noe annet i kontrakten, skal ikke ha noe å si. Det er ikke lov å avtale dårligere vilkår enn det som følger av loven på dette punktet, fastslår jurist Lena Romestrand ved Arbeidstilsynet i Ålesund overfor Sunnmørsposten.

"Grov utnytting"

Fellesforbundet mener dette bare er ett av mange eksempler på grov utnytting av ansatte som ikke er organiserte:

– Vi kan hjelpe dem, men da må de organisere seg. Det som foregår er bare «steike tulent», sier leder i Fellesforbundet Ålesund, Johan Kristiansen til Sunnmørsposten.

Han bekrefter også at flere restaurant- og utelivsansatte har vært i kontakt med Fellesforbundet i all hemmelighet, fordi de frykter represalier og vanskeligheter med å få nye jobber.

– Det er helt vilt. Arbeidsgiverne tar seg til rette. Hadde flere organisert seg så hadde de i det minste hatt et forbund i ryggen til å hjelpe seg.

Annonse
Annonse