JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skammelig regelrytteri

Sent i går kveld ble papirløse Maria Amelie pågrepet av politiet som forbereder snarlig utsendelse. Hvis det skjer, vil hennes navn for alltid bli relatert til regjeringens skammelige regelrytteri.

nina.sandaas@lomedia.no

Uten å kjenne detaljene i bakgrunnen til Maria Amalie eller å ha lest hennes bok fra sist høst om hvordan det er å leve ulovlig i Norge, er det lov å mene noe om saken, om rent menneskelige hensyn er ivaretatt eller ikke, og om hvordan pågripelsen skjedde.

Mange mennesker er blitt opprørt over hvordan politiets utlendingsenhet gikk fram, da fem politifolk grep henne utenfor Nansen-skolen på Lillehammer og tok henne med til utlendingsinternatet på Trandum. Nansen-skolens rektor, Dag Hareide, sier han skammer seg over å være norsk. Amnesty Internationals generalsekretær i Norge reagerer skarpt.

Maria Amelie var mindreårig, da hun og foreldre la på flukt fra Kaukasus og det de opplevde som forfølgelse og trusler mot sine liv. Reisen gikk først til Finland i 2000 der de etter to år fikk avslag på søknad om opphold. Samme skjebne fikk deres søknad i Norge og anken ble deretter avvist i domstol i 2004. Siden den gang har både Maria Amalie og foreldrene levd uten oppholdstillatelse eller noen rettigheter. Maria har gått videregående i Norge og fullført en master i teknologi og vitenskap ved NTNU i Trondheim. Det handler med andre ord om en ressurssterk jente som Norge har bruk for.

Det er likhet for loven i Norge. Alle utlendinger som oppholder seg ulovlig i Norge, må regne med å bli returnert, understreker statssekretæren i Justisdepartementet. Der i gården var man kjent med pågripelsen i forkant.

Advokaten til Maria Amelie mener at myndighetene legger for lite vekt på enkeltmennesket. Han sier at den papirløse 25-åringen aldri er blitt intervjuet av myndighetene om sin sak. Hennes sak er blitt behandlet som en del av morens sak. Etter hans mening er avgjørelsen om å sende henne ut av Norge tatt på et juridisk uriktig grunnlag. Advokaten mener saken er så spesiell at hun bør få bli i landet. Han mener at regjeringen legger for stor vekt på beskytte eget system.

Dessverre er det ikke første gangen det skjer. Den såkalte MUF-gruppen (Midlertidig opphold uten rett til familiegjenforening) som består av kurdere fra Irak er blitt kasteballer i et hårreisende system. Forskjellige regjeringer og statsråder har gitt gruppa på et par hundre personer oppholdstillatelse, for så å trekke den tilbake, gi nytt opphold på humanitært grunnlag og trekke tilbake. Underveis er mange tvangsutsendt, andre går på sitt tolvte år uten avklaring. Mange av disse menneskene er uten et ansikt for oss eller oppfattes som tall i Justisdepartementets statistikk over alle de tusener som returneres hvert år. De fortjener større oppmerksomhet.

Maria Amelie har fortalt om sitt ulovlige liv, hun har gitt denne gruppen et ansikt og har engasjert tusenvis som allerede har dannet støttegruppe for henne på Facebook. I ettermiddag kl 17 er det tillyst demonstrasjoner for hennes sak i Bergen, Trondheim og utenfor Justisdepartementet i Oslo. Situasjonen er akutt, da Maria Amelie vil bli fremstilt for fengsling i Oslo tingrett. Det er virkelig å håpe at tingretten sikrer at 25-åringens nye søknad i det minste får en individuell behandling. Noe annet er hårreisende i en rettsstat.

Annonse
Annonse