JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnskutt for videre drift

De ansatte i Hjemmet Mortensen Trykkeri i Oslo har ikke noe valg. De må finne seg i både lønnskutt og lengre arbeidstid for å unngå at konsernet kvitter seg med trykkeriet.

Og ennå er det ikke sikkert at trykkeriet drives videre på Frysja i Oslo. På torsdag avgjør konsernstyret i Hjemmet Mortensen AS i et ekstraordinært møte en trykkeriløsning. Da skal den nye driftsmodellen holdes opp mot tilbud fra utlandet.

Presset til kutt

– Vi har forhandlet om ulike løsninger i rundt to uker nå og har signalisert hva vi kan gå med på av kutt. Klart vi føler oss presset, både fra ledelsen og verdenen rundt oss, men alternativene er enten salg, outsourcing eller nedleggelse, påpeker Kjetil Larsen, leder av den grafiske klubben ved HM Trykk, overfor magasinett.org.

– Vi måtte gå med på dramatiske innrømmelser med tanke på lønns- og arbeidsvilkårene våre, men har stilt som betingelse at trykkeriet drives videre her på Frysja, sier Larsen.

Det klubben og de ansatte føler seg presset til er følgende:

– 10 prosent kutt på grunnlønna

– økt arbeidstid uten kompensasjon

– ned fra fire- til tre-skift ved trykkpressene

– nedbemanning med 13 årsverk

– Vi tørker tårene og knytter nevene, sier Larsen for å understreke alvoret i situasjonen. Han har hatt møter med de ansatte som har innsett at de må gå med på betingelsene hvis de skal ha en jobb å gå til, forklarer han.

Kostnadsreduksjoner uten ende?

Klubblederen har hatt flere møter med administrerende direktør i Hjemmet Mortensen AS, Anne Britt Berentsen, som også er eier av HM Trykk. Hun gjorde det klart hva som var valgene: salg av trykkeriet, nedleggelse, utflytting eller videre drift i hovedstaden, men da til klart konkurransedyktige priser.

Eiernes krav har vært høye. Prisene på HM-konsernets produkter ble redusert med 30 millioner i 2008, så ytterligere 24,7 millioner i inneværende år.

– Rått!

– Klart det er rått, men vi har ikke noe valg, fortsetter Kjetil Larsen.

Trykkeriledelsen har tilbudt sluttpakker til alle for å redusere bemanningen med 13 årsverk, og det blir foretatt mindre investeringer for blant annet å øke fleksibiliteten mellom avdelingene.

Klubblederen har tro på at den nye driftsmodellen, med innarbeidede kutt og omorganisering, lar seg gjennomføre uten at det går utover bladenes kvalitet.

Konsernstyret avgjør skjebnen

Men som nevnt innledningsvis: siste ord har konsernstyret på torsdag om kuttene holder i forhold til tilbudene fra utlandet.

Det hører med til historien at HM Trykkeri har gått med overskudd år etter år, og at konsernet avsluttet med meget solide overskudd i en årrekke, sier Larsen.

Annonse

Flere saker

Annonse