JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil myke opp lovverket

Flere fylkesledere og stortingspolitikere i Arbeiderpartiet mener regelverket må endres slik at personer som Maria Amelie får opphold i Norge.

– Denne saken viser at vi har et regelverk som bør endres, sier fylkesleder i Nord-Trøndelag Ap, stortingsrepresentant Gerd Janne Kristoffersen.

Hun mener det er naturlig at saken blir behandlet i stortingsmeldingen om barn og immigrasjon som regjeringen arbeider med.

– Den vil sannsynligvis sette søkelyset på hvor vanskelig det er for de barna som uforskyldt har havnet i denne situasjonen, sier Kristoffersen.

Flere ledende Ap-politikere tenker i samme baner.

– Med bakgrunn i Maria Amelie-saken mener vi i Oppland Arbeiderparti at det er nødvendig å se på om regelverket kunne vært mer fleksibelt. Spesielt for de barna som er integrert, har lært seg språket og har levd mesteparten av barndommen i Norge, og så blir sendt ut av landet, sier fylkesleder Kjersti Stenseng.

Rødgrønn uenighet

Fylkesleder i Sør-Trøndelag Ap, stortingsrepresentant Eva Kristin Hansen har tatt til orde for det samme. Amelie-saken er en vanskelig sak for regjeringen, der SV presser på for å få endringer i norsk innvandringspolitikk. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) forsvarer betydningen av å føre en streng innvandringspolitikk, men møter motbør også i egne partirekker.

– Vi må ikke skyve fra oss ansvar som politikere, heller ikke i spørsmål om innvandring, sier fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap) i Nordland.

Den tidligere statsråden i den første rødgrønne regjeringen mener det er feil å lage regler som er så firkantet at det ikke er rom for menneskelige skjønn.

– Det er helt avgjørende at asylsøkeren Maria Amelie kom til Norge som mindreårig. Det var foreldrene som brakte henne hit da hun var et barn. Nå er hun voksen, men må ikke straffes for de valg hennes foreldre gjorde for henne, sier Eriksen.

Blogger for Amelie

Fylkesordføreren i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, er opptatt av at Maria Amelies sak likebehandles i forhold til tilsvarende saker, men mener hun bør får bli i Norge.

– Hun bør få papirer på at hun eksisterer, slik hun ønsker, og hun bør få bli her. Hun kom hit som mindreårig, og har siden blitt myndig og voksen. Det burde holde. Hvis ikke loven gir rom for det, holder ikke loven, skriver fylkesordføreren fra Ap på sin blogg.

Den 25 år gamle Maria Amelie ble pågrepet på Lillehammer onsdag kveld, etter et foredrag på Nansen-skolen. Torsdag ble hun varetektsfengslet i to uker. I løpet av den tiden akter Politiets utlendingsenhet å returnere den papirløse asylsøkeren til Russland. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse