JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Selger pappaperm i London

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener å ha funnet en ny norsk eksportartikkel til Storbritannia: Lang pappaperm.

– Jeg er veldig for pappaperm, og forteller gjerne om den, sier Stoltenberg, som onsdag møtte Storbritannias statsminister David Cameron til politiske samtaler i Downing Street i London.

Cameron var selv den første britiske statsminister til å ta ut pappaperm, men i Storbritannia har far bare rett til to uker alene hjemme med barnet sitt. Britisk næringsliv er sterkt kritisk til en økning. Det mener Stoltenberg er dumt.

– Økt likestilling er bra for familiene, men også for økonomien. Pappapermen har mye av æren for at norske kvinner føder flere barn og jobber mer enn kvinner i andre OECD-land, sier han.

Ledighet

De første bilaterale samtalene mellom Stoltenberg og Cameron kretset rundt klima- og energispørsmål samt oppryddingsarbeidet etter finanskrisen, men det ble også tid til å snakke om de tette økonomiske båndene mellom Storbritannia og Norge.

– Vi er gamle venner, og det er et ekstremt sterkt forhold mellom våre to land, sa Cameron. Han trakk fram at Norge er Storbritannias tiende største handelspartner og at om lag 30 prosent av all gassen som brukes i landet kommer fra Norge.

Tidligere onsdag måtte Cameron i Underhuset svare for stigende britisk arbeidsløshet. Nå har antallet arbeidsledige passert 2,5 millioner, og ledigheten blant ungdom gir særlig grunn til bekymring.

Den britiske koalisjonsregjeringen har lagt fram en rekke upopulære kuttforslag, og en større reform av det offentlige helsevesenet er på trappene. En halv million offentlige jobber skal bort for å barbere budsjettunderskuddet.

Norge valgte en helt annen vei da finanskrisen slo inn for et par år siden. Da åpnet Stoltenberg pengeslusene for å holde fart i økonomien.

– Jeg vil ikke dele ut karakterer til den britiske regjering, men jeg forteller gjerne hva vi har gjort i Norge, sier han.

Rikest i klassen

Onsdag kveld deltok Stoltenberg og Cameron på en arbeidsmiddag med de øvrige statsministrene i Norden og Baltikum. Torsdag skal de samme politiske lederne møtes til en større konferanse, som blant annet vil dreie seg om den dystre økonomiske situasjonen mange europeiske land befinner seg i.

I Norge er utsiktene imidlertid lyse, og Stoltenberg kunne sette seg til bords som den rikeste i klassen.

– Jeg tror mange lar seg imponere av at vi var forsiktige og ansvarlige i gode tider og dermed hadde penger å sette inn under finanskrisen, sier Stoltenberg.

Han regnet med at det utover kvelden ville bli snakk om eiendommene oljefondet sikret seg på fasjonable Regent Street i London. Totalt eier oljefondet 1,8 prosent av alle britiske aksjer.

Stoltenberg og Arbeiderpartiet pleiet nær omgang med Labour og de to foregående statsministrene Tony Blair og Gordon Brown, men den norske regjeringssjefen bedyrer at inntrykket av Cameron er det aller beste.

– Jeg har stor respekt for ham, og vi har raskt fått god kontakt, sier Stoltenberg.

De to statsministrene ser på hverandre som allierte i klimakampen og når det gjelder FNs tusenårsmål. Signeringen av en politisk avtale om tettere samarbeid ikke minst når det gjelder energi- og klimaspørsmål understreker dette. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse