JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer penger til idrettslagene, ikke mindre

Noen forskere mener at spillemidler ikke brukes effektivt nok og i liten grad bidrar til å redusere sosiale helseforskjeller. Det vitner om utvitenhet.

torgny.hasaas@lomedia.no

En rapport avgitt til Nasjonalt råd for fysisk aktivitet konkluderer med at spillemidler og andre statlige virkemidler for å fremme fysisk aktivitet, ikke er effektive nok og i liten grad bidrar til å redusere sosiale helseforskjeller.

De mener at spillemidlene i større grad bør brukes til friluftstiltak. Friluftstiltak er de tiltakene den voksne befolkning bruker mest.

– I lys av det vi vet om befolkningens aktivitetsprofil må vi spørre oss om vi ikke burde tenke nytt om bruken av spillemidler; slik at vi i større grad kan skape aktivitet og legge til rette for at befolkningen kan bli mer aktiv, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Rapporten viser at de mest populære aktivitetene i dag er egenorganisert utholdenhets- og styrketrening samt friluftslivsaktiviteter. En tredjedel av den voksne befolkningen trener ved treningssentre, mens trening i idrettslag har stagnert. I idrettslagene dominerer menn og folk med høy utdannelse og inntekt, mens kvinner og folk med lav utdannelse og inntekt er bedre representert i aktiviteter som friluftsliv, svømming og dans.

Larsen sier videre at en i dette arbeidet må vi involvere kommunene og den organiserte idretten.

– Kommunene må tenke på hvordan de kan bidra til at hele befolkningen kommer i aktivitet, også dem som ikke trener på tradisjonelle idrettsanlegg. En egen tverrsektoriell kommunal aktivitetsplan kan bidra til dette. Fra sin side må idretten i større grad mobilisere bredt og på tvers av flere sosiale grupper. Alle vil være tjent med et større mangfold i tilbudet og flere lavterskelsaktiviteter, sier Bjørn-Inge Larsen.

I beste fall er konklusjonene utslag av uvitenhet.

Det er aktverdig å prøve å gjøre noe med de sosiale forskjellene innen fysisk aktivitet og idretten. Spesielt i Oslo er det ekstreme levealdersforskjeller. Mye av forskjellene kommer av ulikheter i livsstil. Å erstatte passivitet med idrettslig aktivitet er helsebringende.

Spillemidlene er allerede under press spesielt fra utenlandske spillselskaper. De ønsker å spise seg inn på det norske spillemarkedet og har til dels klart det. Spillemidlene, overskuddet fra Norsk tipping, er derfor en pott som etter all sannsynlighet kommer til å bli mindre, ikke større.

Hvis en drar rundt i norske idrettshaller og på fotballbaner kan en se at barn og ungdom står for den største aktiviteten. Komiteen overser det faktum at treningsvaner tilegnes i ung alder. Passive barn blir passive voksne. Aktive barn har mye lettere for å ta opp treningsaktivitet i voksen alder.

Det virker heller ikke som om komiteen har reflektert over hvorfor den voksne oppslutningen om idrettslagene har stagnert.

En viktig årsak er mangel på idrettsanlegg. I hvert fall i mitt nærmiljø er kapasiteten på idrettsanleggene sprengt og de som blir skjøvet ut er voksne mennesker uten idrettslige ambisjoner

Den største økningen i utbyggingen av idrettsanlegg er det de kommersielle treningssentrene som står for. De har ofte moderne utstyr og moderne lokaler. Det er en uforpliktende «drive-in» mulighet.

For å få den voksne delen av befolkningen tilbake til idrettslagene må det bygges ut flere idrettsanlegg ikke mindre. Det ville vært ønskelig med treningssentre drevet av idrettslagene. Da vil det være mulig å bygge bro over fra de som ønsker treningssentrenes fleksibilitet over til den frivillige idrettsbevegelsen.

Torgny Hasås er leder for Idrettens samarbeidsutvalg i bydel Grünerløkka

Annonse
Annonse