JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slutter på skolen – får penger

Regjeringen forsvarer ordningen som gir 6.000 kroner i måneden til ungdom som dropper ut av videregående.

martin.andersen@anb.no

I dag kan elever som har hoppet av videregående få opptil 6.000 kroner i måneden i støtte fra Nav. Det selv om de fortsatt skulle bo gratis hjemme og få mat og klær av foreldrene. Kravet er at de går på tiltak som skal dytte dem i retning jobb eller retur til skolen.

Frps Tord Lien reagerer med forferdelse over den såkalte individstønaden som ble omtalt i NRK Hedmark og Oppland tidligere i uken.

– Denne ordningen er ikke for god, den er for dum, sier stortingsrepresentanten til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mye penger for en 17-åring

– Det er galskap at man på denne måten stimuleres til å slutte på skolen. Vi vet hvor viktig utdannelse er og vi vet hvor dårlig statistikken er for å komme ut av slike støtteordninger og inn på arbeidsmarkedet. Når man først slutter på skolen, burde man ta en jobb.

– Men er 6.000 kroner nok til å stimulere noen til å velge å sitte hjemme framfor å ta en utdannelse?

– For en 17-åring som bor hjemme og ikke har utgifter til mat og klær, tror jeg 6.000 til fritidsaktiviteter er mye, sier Lien.

Over 30 prosent av videregåendeelevene hopper i dag av. Totalt mottar 12.000 personer individstønaden fra Nav, de fleste av disse er ungdom, opplyser NRK.

Kortsiktig gevinst

Tord Lien varsler at arbeidsminister Hanne Bjurstrøm kommer til å få et brev fra ham, hvor han etterspør en forklaring og et svar på om ordningen kommer til å avvikles.

Ifølge statssekretær Gina Lund i Arbeidsdepartementet kommer det ikke til å skje.

– Det er ikke aktuelt å endre individstønaden. Det vil alltid være noen som hevder at stønader er for gode. Stønaden er utformet sånn at den er en finansiering for dem som ikke har noe å leve av mens de går på tiltak, og det mener vi er riktig politikk, sier Lund til NRK.

– Det er vanskelig å forstå. Jeg klarer ikke helt å se de gode intensjonene. Man vil kanskje gi ungdommene en viss handlefrihet. Men det gir en veldig kortsiktig gevinst for mottakerne, sier Frps Tord Lien til ANB. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse