JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsler nye regler

Regjeringen vil endre regelverket for arbeidsinnvandring på grunn av Maria Amelie-saken.

Selv om man har brutt utlendingsloven, skal man få behandlet søknad om arbeidsinnvandring.

Tidlig fredag morgen la Justisdepartementet ut en melding på sin nettside om at regjeringen vil legge fram nødvendige regelendringer for arbeidsinnvandring.

– Regjeringen har hele tiden vært klar på at om det i denne konkrete saken eller i andre saker avdekkes at vi har et regelverk som ikke er hensiktsmessig i forhold til arbeidsinnvandring, er det helt naturlig å se på nødvendige endringer i regelverket for å unngå dette, skriver departementet.

Søke fra hjemlandet

Statssekretær Pål K. Lønseth (Ap) forklarer at en regelendring vil bety at en asylsøker med avslag vil få behandlet en søknad om arbeidsinnvandring selv om vedkommende har brutt utlendingsloven.

– Vilkårene for arbeidsinnvandring må være oppfylt, og søknaden vil bli behandlet av UDI, sier han til NTB.

Papirløse Maria Amelie har fått avslag på sin asylsak, og regjeringen mener konsekvensen da er at hun må reise tilbake til Russland. Lønseth understreker at den delen av saken står helt fast. Søknader om arbeidsinnvandring må sendes fra hjemlandet også etter at et nytt regelverk er på plass.

– Det er helt åpenbart. Alt annet ville undergrave asylpolitikken, sier han.

Saksbehandlingstid for søknader om arbeidsinnvandring er for tiden på rundt ti uker, ifølge Lønseth.

Ikke oppmyking

SV-leder Kristin Halvorsen sier til NRK at saken har blitt diskutert i regjeringen den siste uka.

– Nå er vi enige om at det skal legges fram nødvendige regelendringer for å oppnå det resultatet at Maria Amelie og andre i hennes situasjon kan søke om arbeidstillatelse i Norge, sier Halvorsen.

Hun understreker at løsningen som er funnet handler om arbeidsinnvandring og at dette ikke innebærer oppmyking i asyl- og flyktningpolitikken.

– Det er nok mange som har hatt forhåpninger om at man nå skal se en mer human og menneskelig asyl- og flyktningpolitikk, men det er det altså ikke flertall for. Det ble avklart ved forrige valg. Over 80 prosent av velgerne sluttet opp om partier som ville ha en streng asyl- og innvandringspolitikk, sier Kristin Halvorsen.

– Tar noen uker

Det er ikke klart når et nytt regelverk kan tre i kraft.

– Vi må ta en gjennomgang og en faglig vurdering av hvordan vi skal løse dette. Det må vi bruke litt tid på. Vi trenger noen uker på å bestemme hvordan dette konkret skal innrettes. Regelverket vil da gjelde for Maria Amelie og for alle andre i den situasjonen som reglene dekker, sier Pål K. Lønseth.

– Tåkelegging

Maria Amelies advokat, Brynjulf Risnes, reagerer med forvirring når han får høre om meldingen fra Justisdepartementet.

– Å presisere dette som en løsning virker som en tåkelegging, sier Risnes til NTB.

Han er usikker på om dette vil bedre situasjonen for Maria Amelie ettersom det presiseres at hun må sendes til Russland.

– Det må klargjøres om regjeringen med dette mener å sende et signal til Utlendingsdirektoratet om å treffe et utvisningsvedtak. Dette må de forklare nærmere, sier Risnes. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse