JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Noen ganger er det all right

Er det greit at stadig flere og flere bøker forsøker å lære oss hvordan vi skal leve livene våre?

jan.erik@lomedia.no

«Jeg har mange, mange, mange ganger hatt lyst til å skrive ei vise om livet. Men, jeg mener, det æ’kke lett. Og livet, det er jo svært. Og langt». Omtrent sånn åpner Odd Børretzen sin berømte «Noen ganger er det all right». Og det har jo oddemann helt rett i. Livet er vanskelig å sette på matematisk formel, men kjekt å ha likevel.

Dette slo meg med full styrke da jeg i går var på en pressekonferanse i anledning ett av landets største forlags bokutgivelser våren tjugeølløv. Det spiller ingen rolle hvilket forlag det var. For snart er alle forlagene i landet like, sjøl om noen fortsatt er likere enn andre.

På nevnte pressekonferanse ble det presentert ei bok med tittelen «Stressmester». Den er ikke den eneste i sitt slag, men den får fungere som eksempel. Forfatteren er journalist, foredragsholder, programleder og blad- og avisspaltist. Med litt velvilje er forfatteren en kjendis, muligens av type B. Det spiller ingen rolle hva forfatteren heter. For snart blir også forfatterne i Norge like, sjøl om noen er likere enn andre.

Boka «Stressmester» har undertittelen «10 bud for en hverdag med mindre stress og mer overskudd». Altså er dette ei bok om livet, eller om livet da det ikke er så all right. Og det blir bare flere og flere av disse bøkene som skal lære oss noen triks når det vanskelige, svære livet butter imot.

«Stressmester» gjør det som sånne bøker ofte gjør – den stiller en mengde spørsmål. Hva er stress? Hva utløser stress? Hvordan kan du håndtere stress i hverdagen? Spør boka.

I forlagets katalog kan vi lese at det i dag sykemeldes like mange av psykisk utmattelse og utbrenthet som tidligere ved rent fysiske belastningskader. Rapporter viser at nesten 60 prosent av oss opplever stressrelaterte plager, som smerter i kroppen, hodepine, tretthet og søvnproblemer.

Denne boka har som utgangspunkt, akkurat som mange av forsidene i tabloidavisa Dagbladet, at det er du selv som må ta ansvaret for situasjonen. Og du skal lære hvordan du skal lytte til kroppens signaler og bruke ulike teknikker for å finne indre ro. Du får råd om å fokusere på, og være takknemlig for, det positive i livet ditt – og råd om hvordan du skal akseptere det du likevel ikke kan endre på. Du skal lære å finne en bedre balanse mellom arbeid og hvile, være snill med deg sjøl og le så ofte du kan.

I tillegg kunne forfatteren, som sjøl leste fra boka på pressekonferansen, fortelle at hvert av de ti budene inneholder mange rett-i-koppen råd. Noen av rådene vi som var til stede fikk ta del i var fordelen ved å snakke sakte og rolig, ta egne grep om tilværelsen og ikke begrunne alle avslag du gir på invitasjoner du ikke følger opp. Tenk deg heller om, og når du pusser tenna – så vel om morran som om kvelden – så husk og gjør dette rolig. For alt forebygger stress.

Jeg gikk på pressekonferansen for å lage en kort nyhetssak om hvilke bøker forlaget gir ut denne våren. Da jeg var på vei tilbake til kontoret, spurte jeg meg sjøl: Er et liv uten bøker mulig? Og er det all right? Og svarte: Ja, noen ganger.

Annonse
Annonse