JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EU-direktiv skaper hodebry

For å sikre at Maria Amelie (25) kan vende tilbake til Norge, må regjeringen omgå EUs returdirektiv.

Det kan ta flere uker før de nye reglene er klare, skriver Aftenposten.

Samtlige partier på Stortinget stemte like før jul for å innlemme EUs returdirektiv i norsk lov. Med det nye direktivet blir reglene for utvisning og retur kraftig innskjerpet. Direktivet betyr at Maria Amelie og andre i samme situasjon får innreiseforbud i hele Schengen-området.

Som en løsning på striden om Maria Amelie varslet regjeringen fredag at regelverket for arbeidsinnvandrere ville bli endret slik at personer som har brutt utlendingsloven, likevel vil kunne få behandlet en søknad om arbeidsinnvandring uten karantenetid. Søknaden må sendes fra hjemlandet.

Statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet vedgår overfor Aftenposten at EUs returdirektiv gjør det vanskeligere å utforme de nye reglene.

– Ja, det er kompliserende i den forstand at de rettslige gjennomgangene vi er nødt til å ha, også involverer EU–retten. Men det er ikke bare der komplikasjonene ligger. Det er mange ulike spørsmål som reiser seg når man skal gå gjennom et slikt regelverk, sier han.

En regjeringskilde sier til Aftenposten at det er «helt urealistisk» å tro at de nye reglene vil være på plass før uttransporteringen av Maria Amelie.

Ifølge avisen jobber regjeringen med to ulike modeller. Enten at personer ikke får innreiseforbud i spesielle tilfeller hvor det er klart at man har behov for arbeidskraften deres. Eller at personer som er ilagt innreiseforbud får dette satt til side. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse