JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forklarer nordisk modell

Verdensøkonomien klarer ikke en ny krise, ifølge World Economic Forum.

Jens Stoltenberg skal i Davos denne uken forklare hvordan «den nordiske modellen» hjalp Norge gjennom den forrige.

Den nordiske modellen er et av hovedtemaene på årets Davos-møte i regi av World Economic Forum (WEF).

– Det er en anerkjennelse av samfunnsmodellen vi har valgt. Norden har klart bedre enn mange andre land å kombinere rettferdig fordeling med effektiv økonomi. Lenge trodde man at det var en motsetning mellom de to, men vi har vist at det ikke stemmer, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NTB.

– Økt interesse

Det berømte møtet i Sveits samler rundt 2.500 av verdens politiske og økonomiske toppledere og varer fra onsdag til søndag. Den nordiske modellen er tema på fredag.

Stoltenberg har merket økt interesse internasjonalt i kjølvannet av økonomikrisen. Han peker blant annet på godt samarbeid med partene i arbeidslivet, at mange tar utdanning og likestilling som avgjørende ingredienser for at man har lyktes så bra.

– Skal du ned og sole deg i glansen?

– Jeg skal ned og fortelle at det er fullt mulig med et samfunn der vi legger vekt på rettferdig fordeling og et dynamisk privat næringsliv. Men jeg skal samtidig si at vi også har våre uløste problemer.

Ingen blåkopi

Ifølge Stoltenberg er det imidlertid ikke mulig å ta blåkopi av den nordiske modellen.

– Men det er mulig å la seg inspirere. Ulike land har ulike nasjonale forutsetninger. I Norge er vi så heldige å ha en fagbevegelse med samfunnsansvar som det går an å lage avtaler med, sier Stoltenberg.

– Det er noe som en del andre land ikke har. Og det er ikke noe man kan vedta. Det må vokse fram, legger han til.

Ifølge WEF-rapporten Global Risks 2011, som nylig ble lansert, er ikke verdensøkonomien rustet for en ny økonomikrise. Rapporten peker på at manglende økonomisk vekst er en av de mest alvorlige truslene mot verdensøkonomien.

Pessimistisk

Og ingenting tyder på at verdens ledere vil bli enige om hvordan de kan snu trenden. Stoltenberg deler bekymringen for mangel på økonomisk vekst.

– Det er en veldig ujevn utvikling av verdensøkonomien. Det er god vekst i fremvoksende økonomier, mens det er lav vekst i USA og i deler av Europa, sier statsministeren, som også skal ha klimamøter med blant andre Mexicos president, og samtaler med Bill Gates om vaksineprogrammet de har samarbeidet om siden 2000.

Årets rapport blir sett på som den mest pessimistiske på lenge. Den advarer om at verdensøkonomien nå ikke vil være i stand til å håndtere en ny krise, blant annet på grunn av store budsjettunderskudd.

Sosial krise

Grunnleggeren av Davos-møtene, Klaus Schwab, understreker at verden fortsatt sliter med konsekvensene av finanskrisen. Han advarer også mot en utbredt sosial krise.

– Vi må være forsiktige så ikke denne krisen utvikler seg til en sosial krise, noe den allerede er blitt i enkelte land, sier Davos-møtenes far.

World Economic Forum lanserer i Davos et såkalt «risk response network», et nettverk av systemer som er ment å avdekke mulige fremtidige kriser.

Bono og De Niro

Russlands president Dmitrij Medvedev holder åpningstalen til forumet. Frankrikes Nicolas Sarkozy skal redegjøre for sine planer for G20-lederskapet i år, mens den tyske statsministeren Angela Merkel skal snakke om globale og europeiske utfordringer, ifølge WEF.

Davos-møtene ble holdt første gang i 1971 og deltakerlisten har aldri vært bedre enn i år, ifølge grunnlegger Schwab. I tillegg til de politiske og økonomiske toppene, kommer også filmstjernen Robert De Niro, U2s Bono og operasangeren José Carreras for å kaste glans over møtet mellom de sveitsiske alpene. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse