JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil gi fritt behandlingsvalg

Høyre vil gi Ola og Kari frihet til selv å kunne velge hvor de skal få sin helsebehandling.

– Vi går fra klagerett til bytterett, sier Høyre-nestleder Bent Høie til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Søndag lanserte Høyre-leder Erna Solberg ideen om fritt behandlingsvalg. Nå forklarer Bent Høie hva Høyres reform vil innebære.

– Motstanderne våre har forsøkt å framstille dette som stykkpris, men det er feil, sier Høyres helsepolitiske talsmann.

Stor forskjell

– Vi foreslår at pasienter som har fått rett til behandling eller opphold skal kunne ta både rett og penger med seg og få behandling på et offentlig godkjent sted. Det skal ikke være nødvendig at behandlingsstedet er offentlig eid eller inngår i offentlige anbud, sier Høie.

Stykkpris innebærer ifølge Høie at pengene og valgfriheten går til alle uavhengig av om de vil velge seg behandling på et annet sted enn det pasienten er tildelt, mens Høyres forslag bare omfatter de som aktivt ønsker seg annen behandling.

– I dagens system får pasienten først mulighet til å velge etter at fristen som er gitt for behandling er brutt. Vi vil gi valgfriheten fra starten av, forklarer Høie.

– Høyres modell vil i realiteten bety mindre valgfrihet, sier statssekretær Ragnhild Mathisen (Ap) i en kommentar. Hun er spesielt bekymret for kronikere som trenger lang behandlingstid.

Organisasjonene

Bent Høie forteller at Høyre også vil bygge en samarbeidsallianse mellom det offentlige og ideelle organisasjoner som driver tjenester innen helse, psykiatri og rusbehandling.

– På den måten skal organisasjonene bli likeverdige partnere med de offentlige, samtidig som de skal ha frihet til å opptre kritisk og selvstendig. Dette vil være en god anerkjennelse av organisasjonenes rolle i det norske samfunnet, sier Høie.

– Sist, men ikke minst vil Høyre legge opp til systemer som kan gi smartere anbud i det offentlige. I dag er det mange dårlige offentlige innkjøpere av anbud. Anbudssystemet har derfor kommet i miskreditt, sier Høie.

Han vil ha regler som gir eventuelt skifte av aktør i god tid før anbudet går ut. Videre ser han for seg begrensninger i omfang, eksempelvis ved å sette tak på 30 prosent av volumet.

– Da kan vi sikre at det er minst tre aktører som konkurrerer, sier Høie. Han mener det er uheldig med altfor dominerende aktører. (ANB)

Annonse
Annonse