JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha nye kraftmaster

NVE vil bygge kraftlinje gjennom fire kommuner mellom Kollsnes og Mongstad langs kysten nord for Bergen.

Ledningen vil være godt synlig og gå rett gjennom områder med truede fuglearter.

Ledningen vil ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) være viktig for etableringen av en robust kraftforsyning til Bergen og til Kollsnes. Den er planlagt som det første leddet i etableringen av en ringforbindelse fra Modalen til Kollsnes, som vil kunne forbedre forsyningstryggheten til bergensområdet ytterligere.

Om lag 20 kilometer av den totalt 35 kilometer lange strekningen mellom Kollsnes og Mongstad vil bestå av kraftmaster og luftledning. NVEs innstilling skal endelig behandles av Olje- og energidepartementet.

NVE ønsker også nye kabler fra Kollsnes til Troll A-plattformen.

Ville ha kabel

Kommunene som berøres av planen er Øygarden, Radøy, Austrheim og Lindås. Ordførerne ønsket at hele linjen skal legges i kabel, slik at den ikke vil være synlig, skriver Aftenposten. Naturvernforbundet og NVE selv beskriver området i Austrheim som et spesielt sårbart naturområde.

NVE er klar på at kraftledningen vil være synlig fra mange områder, spesielt i det åpne landskapet i Austrheim. Luftledningen vil gå gjennom områder med rødlistede fuglearter og områder med stor verdi for friluftsliv og kulturmiljø. NVE-direktør Agnar Aas forsvarer likevel innstillingen med at kraftlinjen er avgjørende for å sikre strøm til folk i bergensområdet.

Han er klar over at deler av traseen vil ramme sårbar natur, men legger til at mastene vil være lavere enn andre master, og at det vil bli stilt strenge vilkår til utbyggeren BKK Nett for å redusere skadevirkninger for miljøet.

Hardanger-variant

Ordfører Jon Askeland (Sp) i Radøy kommune sier til Aftenposten at det er et stort lokalt engasjement i saken, og at den vil bli en kystvariant av Hardanger-opprøret.

– Dette er langt mer dramatisk enn Hardanger. Inngrepet i naturen vil bli mer synlig fordi kraftmastene vil bygges i et flatt og åpent kystlandskap, sier Askeland.

Han mener innstillingen fra NVE, dersom den blir stående, vil gjøre det svært vanskelig for ham som Sp-politiker å forsvare regjeringen i lokalvalgkampen senere i år.

Kraftforsyning

Avdelingsdirektør Rune Flatby i NVE opplyser til avisa at miljøhensyn er blitt vurdert, men at de viktigste hensynene har vært leveransesikkerhet til Bergen og god kraftforsyning til gassanlegget på Troll.

Han sier at politikerne på Stortinget ikke åpner for merkostnader som sjøkabel vil innebære, og at NVE derfor satser på rimeligere master i stedet. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse