JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Tøffere med de blå

Statsminister Jens Stoltenberg hevder det blir et tøffere arbeidsliv dersom det blir en blåblå regjering.

kjell.werner@anb.no

– Da blir det et tøffere arbeidsliv med mindre trygghet på jobben og større forskjeller, sier statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mandag og tirsdag møtes nordiske sosialdemokratiske partiledere og LO-topper på Sørmarka utenfor Oslo for å diskutere den nordiske politiske modellen.

– Et av de viktigste kjennetegnene ved den nordiske modellen er at vi har et velorganisert arbeidsliv med sterke fagforeninger. Her er det også et godt samarbeid mellom staten og fagbevegelsen, sier statsministeren.

Klar forskjell

– Men det er også på dette området hvor vi klarest ser forskjellen på oss og dem, poengterer statsministeren. «Oss» i denne sammenheng er de rødgrønne, og «dem» er Høyre og Fremskrittspartiet.

– Det er bare å se på hva disse partiene tidligere har gjort. De svekket stillingsvernet i arbeidsmiljøloven og åpnet for økt adgang til midlertidige ansettelser. Høyre sørget i regjering for å kutte i arbeidstakernes rettigheter gjennom å redusere dagpengene til arbeidsledige med 20.000 kroner, hevder Stoltenberg.

Lokale avtaler

– Spesielt Fremskrittspartiet, og i noe mindre grad Høyre, har som politisk budskap å svekke fagbevegelsen. Det er en helt annen linje og tenkning enn det vi i Ap står for, sier Stoltenberg og viser til hva Fremskrittspartiet sier i sitt prinsipprogram.

Frp ønsker at arbeidsvilkår og lønn skal avtales lokalt på den enkelte bedrift, ikke i landsomfattende tariffavtaler. «Det vil føre til en bedre risikofordeling mellom arbeid og kapital», mener Frp og advarer mot «monopollignende organisasjoner».

– Hvis man følger Fremskrittspartiets linje fullt ut, vil ikke regjeringen ha noen partner som vi kan få til samarbeid med, sier Stoltenberg og nevner solidaritetsalternativet på 90-tallet og pensjonsreformen nå nylig som eksempler.

Politisk prosjekt

I sin tale på Sørmarka la Stoltenberg vekt på at den såkalte nordiske modellen ikke er en bestemt modell knyttet til Norden.

– Det dreier seg om et politisk prosjekt, sier han og sier at debatten blir ufarliggjort dersom den begrenses til et geografisk område.

– Det er noen fellestrekk i Norden, men det er også enorme forskjeller, forklarer han.

– Det mest fundamentale med den nordiske modellen er at vi bruker de store pengene på fellesskap framfor skattelettelser. Den debatten vil komme enda sterkere i årene framover, sier han og peker på at det blir flere eldre som trenger omsorg.

Stoltenberg karakteriserer det som en særnorsk utfordring at landet kan få et «høyrepopulistisk» parti som Frp i regjering etter valget i 2013. (ANB)

Annonse
Annonse