JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helle og Jens tester Norden

De sosialdemokratiske partiene og LO-toppene i Norden vil sette i verk en ekstern utredning om den nordiske modellen.

– Vi vil stressteste de nordiske velferdssamfunnene og se hvordan vi kan forsterke og videreutvikle dem, sier statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det er nettopp vi som er tilhengere av de nordiske velferdssamfunnene som må være de sterkeste fornyerne, sier den norske Ap-lederen og får støtte av sin danske kollega, Helle Thorning-Schmidt.

Nye elementer

Den nordiske utredningen skal være klar i 2014, og underveis skal det legges fram delrapporter.

– Er du siker på at alle dagens elementer i den nordiske modellen passer om 20 år?

– Det er jeg helt sikker på at de ikke gjør, sier Stoltenberg.

Han peker på at det er viktige forskjeller mellom de nordiske landene.

– Derfor er jeg varsom med å bruke begrepet den nordiske modellen som en entydig modell, sier Stoltenberg.

– Det som er flott med de nordiske velferdssamfunnene er at vi både har høy grad av sosial trygghet samtidig som der er mange som våger å satse som entreprenører og gründere.

Svare høyresiden

– Det er ikke slik høyresiden hevder, at forholdsvis høye skatter fører til at folk jobber lite Tvert om, vi har den høyeste yrkesdeltakelsen i verden, sier Stoltenberg.

– Vil utredningen gjøre dere bedre rustet til å slå tilbake mot høyresiden?

– Det er for å få mer fakta til å fornye. Samtidig er det viktig å poengtere at de nordiske velferdssamfunnene ikke har kommet av seg selv. Her dreier det seg om et resultat av politiske valg og politiske beslutninger, sier Stoltenberg og trekker fram gode velferdsordninger, likestilling og et velorganisert arbeidsliv som stikkord.

– Mange har vært med på å bygge de nordiske velferdsordningene, men det er ingen tvil om at det er de nordiske fagforeningene og de sosialdemokratiske partiene som har det meste av æren, sier Stoltenberg.

Bærebjelken

Statssekretær Jan Erik Støstad (Ap) i Arbeidsdepartementet mener det er grunn til å være på vakt mot høyresiden, som forsøker å ta eierskap til den nordiske modellen.

– Derfor må vi sjekke ut hva som i realiteten er bærebjelken i den nordiske modellen. Vi må finne fram til hvilke områder som er under press og på hvilken måte dette skjer, sier statssekretæren som står sentralt i arbeidet med å forberede utredningen.

– Vi ser allerede tegn på at det organiserte arbeidslivet er under press, blant annet gjennom krav om økt adgang til midlertidige ansettelser, sier han og poengterer at Norden også må møte utfordringen som ligger i lave lønninger i Romania.

– Jeg håper utredningen vil gi svar på hvordan ønsket om økt valgfrihet og økt kvalitet innen skole og helse kan innfris uten at vi får en markedskultur som ikke passer inn, sier Støstad. (ANB)

Annonse
Annonse