JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– WikiLeaks bør få fredsprisen

WikiLeaks bør få Nobels fredspris i 2011, mener stortingsrepresentant Snorre Valen (SV).

– WikiLeaks er en av dette århundrets viktigste bidragsytere til ytringsfrihet og gjennomsiktighet. Det er derfor en glede å nominere WikiLeaks til Nobels fredspris 2011, skriver Valen i sitt forslag.

Han trekker særlig fram WikiLeaks' avsløringer av den tunisiske presidentfamiliens økonomiske disposisjoner som et bidrag til å ende et 24 år langt diktatur.

Valen viser også til at WikiLeaks siden 2006 har publisert millioner av dokumenter som myndigheter og organisasjoner har forsøkt å skjule for offentligheten.

– WikiLeaks har publisert og bidratt til å avsløre korrupsjonssaker, ulovligheter begått av regjeringer og selskaper, og kanskje viktigst avsløringer om ulovlig overvåking, krigsforbrytelser og tortur begått av en rekke stater, skriver Valen.

SV-representanten legger vekt på at avsløringene etter hans mening har bidratt til økt forståelse av samfunnsstrukturer, samtidig som de også har bidratt til en betydelig debatt i verdenssamfunnet om grenser for ytringsfrihet, kunnskap og demokrati.

– Dette har i seg selv gjort at vi har fått en verden med større grad av åpenhet og følgelig demokratisering, heter det i begrunnelsen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse