JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krangler om skatteprosenten

Aps Helga Pedersen mener Frp-leder Siv Jensen sprer usannheter om det norske skattenivået i intervjuer med utenlandsk presse.

I et intervju med amerikanske Reason TV, et underbruk av det månedlige tidsskriftet med samme navn, sier Jensen at en gjennomsnittlig nordmann bruker 70-75 prosent av inntekten sin på å betale det hun beskriver som direkte og indirekte skatter.

– Det er ganske oppsiktsvekkende at en dame som har ambisjoner om å bli statsminister i Norge - og faktisk kan bli det hvis Høyre og Frp får flertall - drar til utlandet og forteller løgner om Norge, sier Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen til VG Nett.

– Dette tallet kommer Finansdepartementet, som styres av Ap. Frp ba om en beregning av hvor mye av de pengene nordmenn tjener som faktisk ender opp i statskassa. Med mindre departementet har regnet feil, er det tallet jeg forholder meg til, sier Jensen.

Tallet Frp forholder seg til er en såkalt «effektiv marginalskatt», og daværende finansminister Kristin Halvorsen (SV) svarte på spørsmål om denne i Stortinget i 2007. Da slo hun fast at denne skatteberegningen ikke sier noe om skatte- og avgiftsbelastningen totalt eller for den enkelte.

Av statsbudsjettet for 2011 går det fram at skatte- og avgiftsnivået ligger på 38 prosent i gjennomsnitt. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse