JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sveriges moderne slaver

Høyre-leder Erna Solberg fremhever den svenske borgerlige regjeringens skattelettepolitikk som vekstfremmende. Hun kan ikke være kjent med den nye svenske slaveklassen.

nina.sandaas@lomedia.no

Hver fjerde ungdom under 25 år er uten jobb i Sverige. Og fortsatt øker ledigheten i nabolandet vårt. Hvis alle svenske ungdommer som har skaffet seg arbeid i Norge hadde reist hjem igjen, ville ledighetstallene vokst betydelig. Sveriges ungdomsledighet ville passert 30 prosent, eller kanskje enda mer. Allerede i dag ligger den svenske ledigheten betydelig over EU-gjennomsnittet.

Sveriges borgerlige regjering har nå hatt fire og et halvt år på seg å levere det som ble lovet – sist i valget i september – å skape flere arbeidsplasser. Statsminister Fredrik Reinfeldt har argumentert med at «jobbskatteavdraget», det vil si skattelette til de som har en jobb å gå til, vil bidra til å få fart på hjulene i økonomien igjen. Et annet grep har vært å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital. Ja, Sverige har nå kraftig vekst i økonomien. Men så mange nye arbeidsplasser kommer ikke til. Arbeidsledigheten har satt seg på et høyt og stabilt nivå, litt under 8 prosent.

Enda mer tankevekkende er forholdene de arbeidsledige skal leve under. I første omgang skal en arbeidsledig greie seg på hardt beskattede arbeidspenger fra a-kassen, maksimalt litt over 15 000 svenske kroner i måneden. I neste fase synker inntekten til 4 900 kroner og til slutt tvinges folk å arbeide med sosialstøtte som eneste fortjeneste. Dette kalles fase 3. I løpet av to år kan folk som har hatt en jobb og ordnet økonomi være totalt blottstilt. – Vi er moderne slaver, sier Eva Kostenniemi i Svappavaara til Dagens Arbete.

Fase 3 betyr at det er Arbeidsformidlingen og det svenske Nav som styrer de langtidsarbeidsledige med å henvise dem til ulike skruppelløse arbeidsgivere. Disse får 225 kroner dagen fra staten for å ta inn en langtidsledig, men de trenger ikke å betale lønn eller gi noe tilbake i form av videreutdanning. Den som sier nei til denne typen jobb får sin erstatning redusert gradvis til den opphører helt.

Rundt omkring i landet får mange slike arbeidsgivere nå søkelyset mot seg. Et eksempel er bruktbutikkjeden Prio 1 med flere hundre fase 3-deltakere. Statsminister Fredrik Reinfeldt kalte virksomheten «riktiga jobb», da han i fjor høst besøkte virksomheten i Sundsvall som ledes av en partikamerat.

Hvis Erna Solberg vil løfte fram Reinfeldt-regjeringen i velferdssammenheng, så bør det skje i negativ betydning. Politikken som føres vitner ikke om særlig omsorg for den nordiske velferdsmodellen, og aller minst for dem som faller utenfor.

Annonse

Flere saker

Annonse