JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever slutt på monopol

KLP har i realiteten monopol på pensjoner til sykepleiere. Det vil NHO Service ha slutt på.

Private bedrifter innen helse og omsorg ønsker å stå fritt til å kunne velge pensjonsordning for sykepleierne. En gammel ordning fra 1963 sørger for at også private bedrifter bindes til sykepleiepensjon gjennom Kommunal landspensjonskasse (KLP). Nå klager NHO Service saken inn for klageorganet for EØS-avtalen (ESA).

– Det er det prinsipielle om påtvunget medlemskap i ett bestemt selskap som er tema her og ikke innholdet i sykepleiernes pensjonsordning, sier administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Kan gjøre unntak

Allerede i 2006 ble Arbeidsdepartementet bedt om å endre reglene for hvor private virksomheter må kjøpe sykepleiepensjoner. Det er nemlig mulig å gjøre unntak fra 1963-ordningen, men departementet svarte den gang at regjeringen ikke ville foreta seg noe.

I fjor gjorde NHO Service så et nytt framstøt, men departementet har ennå ikke svart på henvendelsen.

Selv om loven åpner for at arbeidsgiverne kan melde sykepleierne inn i andre liknende ordninger, har departementet framhevet en langvarig praksis som i realiteten gir KLP monopol til å forvalte pensjonsordningen.

Kvalitet og pris

– Vi har ikke noe i mot KLP i seg selv, men vi mener at man som arbeidsgiver i en privat helsevirksomhet må kunne velge pensjonstilknytning til andre kvalifiserte og konkurransedyktige pensjonsforsikringsselskap, sier sjefen i NHO Service.

– Det er klart at konkurranse kan gi kvalitet og kostnadsforskjeller som våre bedrifter kan trekke på, sier Furulund.

Han viser til en nesten tilsvarende sak der Tyskland er dømt for å ha brutt EUs konkurranseregler. Dette underbygger NHO Services påstand fra 2006 om at Norge handler i strid med EØS-reglene. (ANB)

Annonse
Annonse