JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Inviterer ikke til fest

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) inviterer ikke til fest selv om Norge nå tjener en drøy oljemilliard ekstra i uken.

Det gjør han klokt i, mener økonomieksperter.

Med en oljepris på 102,8 dollar, som var det du måtte ut med for et fat nordsjøolje onsdag ettermiddag, vil Norge tjene drøyt 55 milliarder kroner mer i løpet av 2011 enn det regjeringen har lagt opp til i statsbudsjettet.

– Det betyr likevel ikke at vi får mer å rutte med nå, sier Stoltenberg til NTB.

Mindre betydning

Statsministeren gjør det klart at dagens høye oljepris ikke får betydning for revidert budsjettet som regjeringen legger fram 13. mai.

De ekstra oljepengene går nemlig rett inn i pensjonsfondet, der uttaket er styrt av strenge regler.

– Vi skiller mellom opptjening og bruk av oljepenger i Norge. Dermed slår ikke kortsiktige svingninger i oljeprisen inn på norsk økonomi. De ekstra oljemilliardene landet tjener nå, får dermed langt mindre betydning enn det mange tror, sier Stoltenberg til NTB.

2 milliarder mer

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets anslår at regjeringen neste år får opp til 2 milliarder kroner mer å rutte med, dersom dagens prisnivå på oljen holder seg gjennom hele 2011.

– Det forutsetter at alt annet er uendret, og bildet er selvsagt mer komplisert enn som så. Blant annet har kronekursen en tendens til å styrke seg når oljeprisen stiger, og det er dårlig nytt både for eksportindustrien og for en del hjemmebaserte virksomheter, sier Dørum til NTB.

Det faktum at olje er verdens viktigste råvare, og at økt oljepris slår direkte inn på bensinprisen for amerikanske forbrukere, som igjen står for 20 prosent av den globale etterspørselen, er også faktorer som får betydning for norsk økonomi.

– Amerikanerne bruker 1 prosent mer av inntekten på bensin nå enn de gjorde for to år siden, sier Dørum.

Råvarepriser

Dørum peker på at oljeprisen stiger i takt med at alle andre råvarer også er blitt dyrere de siste to årene.

– Grovt sett er råvareprisene for mat, olje og metaller doblet i løpet av to år. Men blant annet på grunn av rekordhøy ledighet og en lav underliggende prisvekst i industrilandene, ser jeg ikke den store faren for økt inflasjonspress, sier Dørum.

Han har likevel merket seg at den europeiske sentralbanken har skjerpet retorikken.

– Heves renta i Europa, går det ikke lenge før også rentene her hjemme vil bli hevet, sier Dørum.

Spareråd

Økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole peker på inflasjonspresset som den største ulempen ved dagens høye oljepris.

– Dagens oljepriser kan gjøre den skjøre veksten i verden enda mer skjør, og det vil igjen kunne ramme norsk eksport, sier han.

Og hjemme er det grunn til å frykte økt politisk press for å bruke mer av oljeformuen som følge av de ekstra inntektene. Det presset bør Stoltenberg stå imot, mener Grytten.

– Pumper vi inn flere oljepenger, øker presset i økonomien, prisene stiger og vi taper i konkurransen med andre land. Da har vi kastet bort penger, sier Grytten. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse