JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fusk og fanteri i fisk

Fiskerinæringen stamper i tung bråttsjø for tida. Nå føyer økonomisk kriminalitet seg inn i rekken av det som er med på å svekke omdømmet av vår andre største eksportnæring.

jo.hestnes@lomedia.no

Lakselus og- rømninger, sykdommer, påstander om miljøgifter i oppdrettslaksen og ulovlig utslipp av for liten fisk eller feilfanget fisk, er med på å ødelegge for en hel næring.

Nå slår skatteetaten også fast at fiskerinæringen er en ny arena for organisert kriminalitet. I fjor gjennomførte Skatteetaten i samarbeid med politiet, Tollvesenet og Fiskeridirektoratet ca 600 kontroller. Resultatet var svært nedslående: Hele tre milliarder kroner i inntekt og formue var unndratt beskatning, skriver Dagens Næringsliv. For fjerde året på rad er fiskerinæringen undersøkt og det som avsløres blir stadig mer nedslående. I 2009 var det samlete beløpet som ble unndratt skatt ca 1,5 milliarder, altså en dobling på ett år.

At det har vært jukset med kvoter og fakturering og svart omsatt fisk, har vært kjent lenge. Det som har overrasket skattegranskerne er dreiningen mot det de oppfatter som organisert kriminalitet. Det samarbeides mellom flåteleddet og salgsleddet og det inngås forbindelser over landegrensene. Penger tjent på ulovlig omsatt fisk blir brukt til hvitvasking og penger havner i skatteparadiser.

Og i Stortingsmeldingen «Kampen mot organisert kriminalitet», som ble godkjent i statsråd like før jul, er et delkapittel viet organisert kriminalitet innen maritim virksomhet. Her slås det fast at «omsetningen av ulovlig fiskefangst er gjenstand for illegal global handel som også involverer annen organisert kriminalitet som for eksempel ulovlig handel med narkotika».

Det er derfor svært beklagelig at ikke næringen selv tar et oppgjør med ulovlighetene. Reidar Nilsen, leder i Norges Fiskarlag, menet at skattemyndighetene svartmaler hele bransjen. Han toer sier hender og mener det ikke kan være snakk om norske fiskere. Dette er ting han i hvertfall ikke har peiling på.

Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) er vel den eneste organisasjonen som har innsett alvoret og som har tatt grep for å få slutt på ulovlighetene. For noen år siden foreslo forbundet en tipstelefon mot ulovligheter i fiskerinæringen. Daværende fiskeriminister Helga Pedersen innførte tipstelefonen. Det utløste et ramaskrik blant fiskerne. Tipstelefonen oppfordret til angiveri, ble det hevdet.

Skal fiskerinæringen unngå å havne i båt med verstingene drosjenæringen og restaurantbransjen må fiskernes organisasjoner bli med på å rydde opp i egne rekker. Jukset i fiskerinæringen er for omfattende dokumentert til at dette kan avvises som svartmaling.

Det står om troverdigheten til vår eldste eksportnæring og som bringer milliardinntekter inn i statskassa hvert år. Sjømatnæringen er spådd en lysende framtid etter at olje- og gasseventyret er slutt. Skal det skje må alle cowboyer og forbrytere ut av næringen. Her må det samlet innsats til. Da kan ikke fiskernes organisasjoner og talspersoner dra skinnhua over øynene i stormkastene.

Annonse
Annonse