JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kongsberg-konflikt avsluttet

Kongsberg Automotive avslutter sin lock-out ved fabrikken i Ohio i USA. Nå forsvinner arbeidsplassene til Mexico.

frode.ronning@lomedia.no

Elleve måneder med lock-out ble onsdag avsluttet ved Kongsberg Automotives fabrikk i Ohio i USA.

Fortsatte med innleide

Konflikten startet da den lokale avdelinga av Stålarbeidernes forening i april i fjor stemte nei til ledelsens krav om 40 prosent lønnskutt. Ledelsen ved den norskeide fabrikken gikk øyeblikkelig til lock-out av 327 arbeidere. I stedet hyret ledelsen inn tilfeldig arbeidskraft som utførte oppgavene til de utestengte ansatte.

Drar til Mexico

Kongsberg Automotive har de siste 12 månedene flyttet store deler av sin produksjon fra USA og Vest-Europa til lavkostland. Det samme skjer med fabrikken i Van Wert i Ohio. Produksjonen vil før sommeren flyttes til Nuevo Laredo i Mexico.

Medlemmene i Stålarbeidernes avdeling pakket onsdag sammen boden de har bemannet foran fabrikken i elleve måneder. Ifølge lokalavisa Times Bulletin var det sterke følelser blant de ansatte.

Uenighet mellom forbund og forening

Etter at Kongsberg Automotive i midten av desember bestemte seg for å flytte produksjonen fra Ohio til Mexico, har det vært stor uenighet mellom den lokale foreninga og Stålarbeidernes forbund sentralt om hvordan man skulle takle konflikten. Kongsberg Automotive har tidligere i år sagt at de kan gi arbeid til rundt 50 ansatte fram til produksjonen flyttes i sommer, men magasinett.org har ikke fått brakt på det rene hvilke planer Kongsberg Automotive har fram til sommeren.

Fellesforbundet støttet arbeiderne

Ved flere anledninger har Fellesforbundets leder Arve Bakke gitt sin støtte til de utestengte arbeiderne i Van Wert. Fellesforbundet har tatt sterk avstand fra Kongsberg Automotives krav om 40 prosent lønnskutt.

I desember klaget Fellesforbundet Kongsberg Automotive inn for OECDs kontaktpunkt i Norge, med anklager om brudd på OECDs retningslinjer for frie forhandlinger. Kongsberg Automotive har avvist påstandene. I desember ga Fellesforbundet 25.000 dollar - 175.000 kroner - i støtte til de utestengte arbeiderne. De planla å bruke pengene på medlemmer som har problemer med å betale regninger etter hvert som arbeidsledighetstrygda løper ut. Med kraftig økt arbeidsløshet i USA er det vanskelig å finne andre jobber.

Umulig å finne ny jobb

edlemmer i stålarbeidernes forbund uttalte i desember til Magasinet for fagorganiserte at det nesten er umulig å finne en annen jobb i distriktet som er like godt betalt.

Les rapporten i lokalavisa Times Bulletin her:

Annonse
Annonse