JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Helsa må tas på alvor

Flygende personell må få samme tilsyn som andre norske arbeidstakere, krever Vegard Einan i Parat.

Dagbladet har de siste dagene satt søkelys på arbeidsmiljøet til pilotene i helikopterselskapet Bristow, som frakter oljearbeidere til og fra plattformene. Avisen har avslørt at piloter i 30-årene har fått hjerteflimmer, og at ansatte har fått betennelse på balansenerven og voldsom kvalme. Dette har satt flere piloter på bakken for godt.

– Det er uakseptabelt at flygende personell ikke har den samme beskyttelse mot helsefarlig arbeidsmiljø som andre arbeidstakere. Nå må Luftfartstilsynet gjøres i stand til å utføre jobben sin, og flygende personell få samme tilsyn som andre norske arbeidstakere, krever Vegard Einan som er nestleder i Parat.

Parat er den største arbeidstakerorganisasjonen for ansatte innen norsk luftfartsbransje. De om lag 3.400 medlemmene i bransjen samarbeider gjennom Parat Luftfart.

Strengere HMS-krav

Det er Luftfartstilsynet som har tilsynsmyndigheten på Helse, Miljø og Sikkerhetsarbeidet (HMS) for flygende personell. Ansatte som jobber om bord i fly og helikoptre har store og økende arbeidsmiljøbelastninger, ifølge Vegard Einan.

– Utviklingen med lengre arbeidsdager og mer produksjon, burde føre til strengere HMS-krav og bedre tilsyn av arbeidsmiljøet for flygende personell, sier han.

– At kun én person i Luftfartstilsynet jobber med HMS, er skandaløst. Det kan ikke gi de ansatte i bransjen det vernet de har krav på, fortsetter Vegard Einan.

– Neglisjerer flygende personell

Parat-nestlederen mener det er tankevekkende at Luftfartstilsynet sier de har vært klar over situasjonen i Bristow – uten å ha gjennomført tilsyn etter at støyforskriften ble gjort gjeldende for flygende personell i februar i fjor.

– Tilsvarende regler om støy har vært gjeldene for arbeidstakere på landjorda i mange år allerede, presiserer Einan.

Parat krever også at regjeringen sørger for at vibrasjonsforskriften blir gjort gjeldende for flygende personell, som for andre. Det er ingen ting som tyder på at det er mindre helseskadelig med vibrasjon i luften enn andre steder.

– Det ser ut som om myndighetene ikke tar dette på alvor og neglisjerer flygende personells rett til et godt arbeidsmiljø. Vi kan ikke akseptere at flygende personells helse ofres på bekostning av andre interesser, understreker Vegard Einan. (ANB)

Annonse
Annonse