JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Snakk om organdonasjon

– Når det kan redde liv, er valget om organdonasjon enkelt for meg, sier Are Helseth. Det har han informert sine nærmeste om.

christina.halvorsen@anb.no

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Are Helseth bestemte seg allerede for 20 år siden for at han ville være organdonor dersom det skulle bli aktuelt. Denne uka oppfordret han kollegene i Arbeiderpartiets stortingsgruppe om å ta stilling til spørsmålet.

– Det er viktig at så mange som mulig tar et standpunkt mens de er friske. Det er en ærlig sak om man velger å si ja eller nei, men det er viktig at så mange som mulig informerer sine nærmeste om valget, sa Helseth til partifellene.

Snakket om saken

Selv har Helseth snakket med sin kone om saken.

– Kona mi sa til meg en dag: Du vet at jeg har tatt stilling til organdonasjon? Vi snakket om det i et par minutter. Så visste vi begge hvor vi stod, sier Helseth til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

For Helseth, som selv har jobbet som kirurg og har vært med å utføre transplantasjoner, var det lett å ta et standpunkt.

Hjelp sju personer

– En donor kan i prinsippet hjelpe sju andre personer til å leve. Da vet jeg hva mitt standpunkt er. Jeg har møtt mange av personene som får hjelp. De er i en vanskelig situasjon, men etter transplantasjon går mange på egne ben ut fra sykehuset kort tid etterpå. De får et nytt liv, altså. Disse menneskene er ekstremt takknemlige fordi noen har tatt valget om å være donor, forteller Helseth.

Oppfordret alle

Under Ap-møtet delte Helseth ut donorkortet fra Stiftelsen Organdonasjon. På donorkortet skriver man under på at man ønsker å gi bort sine organer for transplantasjon ved egen bortgang og at man har informert sine nærmeste om valget. Donorkortet finnes nå også som en «app» til smarttelefoner. Og temaet har igjen blitt aktualisert for folk etter at TV 2 har begynt å sende serien «Livet på vent», som handler nettopp om folk som trenger et nytt organ.

– Det er bra, vi trenger blest om dette, fastslår Helseth.

Dele standpunktet

Hos Stiftelsen Organdonasjon er de glade for Ap-politikerens budskap.

– Det er avdødes ønske som gjelder, men det er de pårørende som har det endelige valget hvis de ikke visste om pårørendes ønske. Da kan det bli et vanskelig valg. Dermed dreier alt seg om nettopp om å ha delt sitt standpunkt med sine nærmeste, sier daglig leder Hege Lundin Kuhle.

Hun forteller at undersøkelser viser at mange er for organdonasjon, men ikke helt vet hva de skal gjøre med det.

– Mange har ikke snakket med noen om det. De har ikke fylt ut donorkort eller informert familien. Da kan det hjelpe lite at de egentlig var positive til organdonasjon, når de nærmeste ikke visste om standpunktet deres.

Ventelister

Ifølge Stiftelsen Organdonasjon sier tre av fire pårørende ja til organdonasjon. I fjor var det 102 donasjoner fra avdøde i Norge.

Norge er blant landene med kortest venteliste for organtransplantasjon i Europa. Men ved utgangen av 2010 sto 305 personer på venteliste i Norge og 16 personer døde mens de sto på venteliste i fjor. (ANB)

Annonse
Annonse