JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lavt utdannede tjener på OTP

Unge arbeidstakere og arbeidere med lav utdanning i småbedrifter har tjent mest på innføringen av Obligatorisk tjenestepensjon (OTP).

stig.christensen@lomedia.no

Det er en av konklusjonene i Fafo-rapporten «Tjenestepensjon, utdanning og lønn». Grunnen er såre enkelt: Disse gruppene har tidligere ikke hatt noen tjenestepensjon. Nå får de stort sett minimumsordninger, men det er altså bedre enn ingen ordning.

Fortsatt store forskjeller

– Spredningen er dempet noe, men fortsatt er det store forskjeller innen privat sektor, sier forskeren bak rapporten, Christer Hyggen.

I rapporten går de inn på hva arbeidsgiverne betaler inn til pensjonsordningene over en yrkeskarriere. De kaller det «utsatt lønn». I enkelte tilfeller kommer ansatte i private bedrifter bedre ut enn ansatte i det offentlige.

Knuser myter om offentlig ordning

Men Hyggen avviser at rapporten knuser noen myter om gode tjenestepensjonsordninger i offentlig sektor, slik lederen i Akademikerne hevdet overfor NRK Dagsnytt. I det hele tatt synes ikke Hyggen at sammenlikningen mellom offentlig og privat tjenestepensjon fortjener så stort fokus som det har fått i nyhetsoppslagene.

– Vi sammenlikner ikke pensjonsordninger i denne rapporten, sier han.

– Det er noen grupper høyt utdannede og høyt betalte innen privat sektor som kommer godt ut i forhold til tilsvarende utdannede grupper i offentlig sektor, sier Hyggen, men legger til at dette er bare en mindre gruppe.

Last ned hele rapporten her.

Privat sektor

Det at unge, de med lav utdanning og de i mindre bedrifter nå har fått OTP betyr ikke nødvendigvis radikale endringer når det gjelder fordelingen av goder i arbeidsmarkedet, ifølge Hyggen. Det er nemlig store forskjeller i de ulike tjenestepensjonsordningene. Rapporten forteller at nyetablerte ordninger, og «særlig ordninger som omfatter de lavest utdannede, er minst sjenerøse».

«Det er en betydelig høyere andel av ansatte med høyere utdannelse som har ordninger med maksimalt innskudd i innskuddsordninger enn andelen av arbeidstakere med lav eller middels utdanning», heter det i Fafo-rapporten.

Andelen arbeidstakere med forsikringsordninger ut over sparing til alderspensjon øker med økende utdanning.

Best med høy utdanning

Av dm med lav utdanning jobber 35 prosent i bedrifter med ytelsesbasert tjenestepensjon, mens bildet er omvendt for dem med høy utdanning, der 75 prosent er dekket av en slik ordning. Alternativet er innskuddspensjon, og en av forskjellene er at arbeidsgiver tar risikoen ved ytelsesbasert tjenestepensjon, da arbeidstakerne har krav på en viss sum uansett.

Ved innskuddspensjon har arbeidsgiverne forutsigbarhet, mens usikkerheten ligger hos arbeidstakerne. De fleste arbeidstakerorganisasjoner har derfor sverget til ytelsesbaserte ordninger. Det er nå en tendens til omdanning av ytelsesbaserte ordninger til innskuddsbaserte, noe bedriftene har tatt initiativet til ut fra ønsket om forutsigbarhet.

Ingen av de nyetablerte ordningene som omfattes av Fafo-undersøkelsen er ytelsesbasert.

Offentlig sektor

Prosjektet er utført på oppdrag fra Akademikerne og NITO, og man trekker sammenlikninger mellom offentlig og privat sektor ut fra bestemte kriterier. En av konklusjonene er at tjenestepensjonsordningene i offentlig sektor til en viss grad kompenserer for lavere lønn i forhold til privat sektor når det gjelder de lavest utdannede.

Det er en kjent sak at lønningene er høyere for høyt utdannede i privat sektor i forhold til det offentlige.

– Her forsterkes forskjellene noe, forteller Hyggen. Nettopp fordi lønna i privat sektor er høyere blir også pensjonsutbetalingene høyere. I tillegg har en del svært godt betalte ansatte i finansnæringen og andre bransjer gode pensjonsordninger, på høyde med de i offentlig sektor.

– Der lønna er høy i privat sektor, koster også pensjonsordningene mye, sier forskeren.

Et annet moment er at arbeidstakerne betaler egenandel i offentlig sektor.

Vanskelig å sammenlikne

Men forskeren legger også til at det er vanskelig å sammenlikne og at det er verdier i de offentlige ordningene som ikke er tatt med i undersøkelsen, da de er vanskelig å fastsette i kroner.

– Bildet er ikke fullstendig, sier han. I rapporten står det da også at det fins andre måter å se dette på.

På slutten av sammendraget heter det:

«I stedet for å betrakte tjenestepensjon som utsatt lønn, kan man også betrakte tjenestepensjon som en forsikring mot tap av inntekt ved avgang fra arbeidsmarkedet til en pensjonisttilværelse. Hvis vi betrakter pensjon som en slik forsikring som skal gi kompensasjon for tapt inntekt, vil bildet av hvem som får mye se ganske annerledes ut».

Annonse
Annonse