JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stoltenberg: Krevende tider

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at Egypt står overfor krevende tider. Han håper at ikke ett autoritært regime blir erstattet av et annet.

– Det vi er vitne til, er at folkeviljen er en mektig kraft. Utviklingen er oppløftende og i sannhet historisk, ikke bare for Egypt, men for hele regionen. Men det er for tidlig å si noe sikkert om utfallet av en demokratiseringsprosess, sier Stoltenberg til NTB.

Han legger til at demonstrantene ved Mubaraks avgang har fått innfridd sitt viktigste krav og at dette gir mulighet for at det egyptiske folk skal få velge sin framtid og sine egne ledere.

Alle krefter må bidra

– Egypt står nå overfor enorme utfordringer. Det er avgjørende at alle krefter bidrar til en fredelig overgang til et demokratisk styresett, der menneskerettighetene blir fullt ut respektert, understreker statsministeren.

Han sier at Norge og det internasjonale samfunn skal bistå i denne prosessen, dersom egypterne selv ber om det.

– Slik bistand må i så fall gis uten at det krenker det egyptiske folks selvstendighet, sier statsministeren. Han understreker at situasjonen fortsatt er uklar og at det folkelige opprøret foreløpig ikke synes å ha noen lederskikkelser.

– Selv de beste Egypt-kjennerne er usikre på hva som skjer. Men det internasjonale samfunn forventer at medlemmene av militærrådet er lydhøre overfor folkemassene, sier Stoltenberg.

Vært i kontakt

Utenriksminister Jonas Gahr Støre snakket fredag ettermiddag med Den arabiske ligas generalsekretær Amr Moussa og fredsprisvinner Mohamed ElBaradei.

Begge understreket at demokratibevegelsen har bred folkelig deltakelse, og at tydelige reformer er avgjørende for at egypterne kan uttrykke sin demokratiske vilje, heter det i uttalelsen fra statsministeren.

– De to siste ukene har vist at det finnes en omfattende liberal og demokratisk bevegelse som gir grunn til fremtidshåp. Regjeringen ønsker å støtte opp under det viktige arbeidet som det egyptiske folk nå skal ta fatt på, sier statsminister Stoltenberg. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse