JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bekymret for distriktene

Bruken av Posten som bank raser nedover, men Postkom mener likevel hensynet til kundene i distriktene betyr at tjenesten må opprettholdes.

Spesielt eldre som ikke bruker nettbank og folk i distriktene har fortsatt bruk for Postens banktjenester, mener Postkom, de postansattes fagforbund. Forbundets leder Odd Christian Øverland uttrykker overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) forferdelse over at Postens bankplikt kan avvikles helt eller delvis.

Bakgrunnen for at det er høyaktuelt å fjerne denne oppgaven, er at bruken av banktjenester har endret seg dramatisk de siste 15 årene. Minibanker, nettbanker og autogiroer er hovedårsakene til at 90 prosent av etterspørselen er borte. Det er stadig sjeldnere at banktjenester gjennomføres ansikt til ansikt.

– Men fortsatt utfører Posten ti millioner bankekspedisjoner i året, framholder Odd Christian Øverland, leder i Postkom.

Kan spare 166 mill.

Gjennom bankplikten kreves det at Posten tilbyr banktjenester på postkontorer. Men konsesjonen skal snart fornyes og beregninger gjort for Samferdselsdepartementet viser at det er et tresifret millionbeløp å spare på å kutte ut Postens banktjenester. Om man samtidig legger ned flere av de gjenværende postkontorene, skal det være 166 millioner kroner å spare, mener konsulentselskapet Copenhagen Economics.

Det er millioner som Postens konsernsjef Dag Mejdell ifølge E24 mener staten må dekke om tjenesten skal opprettholdes.

Postkom på sin side innrømmer at Postens banktjeneste neppe har den lyseste framtiden, men mener at tiden ikke er moden for å ta vekk bankplikten riktig ennå.

Vil vente

– Det er altfor tidlig å fjerne den fra konsesjonen nå. Opp mot 25000 mennesker er avhengige av denne tjenesten i dag. Det tilsvarer innbyggertallet på Lillehammer, billedlegger Odd Christian Øverland overfor ANB.

– En nedleggelse vil bidra til ytterligere marginalisering og utestenging. Postens bankplikt er et lite bidrag til det samfunnet de fleste nordmenn er stolte av å være en del av – det samfunnet som tilrettelegger for at alle skal ha likeverdige tilbud og muligheter, så langt det lar seg gjøre, sier Postkom-lederen.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa vil ifølge E24 be om en rapport som forteller mer om hvem de 25.000 brukerne er, og i hvor stor grad de bruker bank gjennom Posten. Konsesjonen til Posten er nettopp blitt forlenget til å vare ut året. (ANB)

Annonse
Annonse