JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Økonomer og ingeniører vinner

Økonomer og ingeniører blir vinnerne i framtidens arbeidsmarked.

En rapport som ble presentert på Universitetet i Bergen (UiB) i dag, viser nemlig at det fortsatt blir stor behov for akademikere – særlig økonomer, sivilingeniører og realister.

Kompetanse 2020

I et år har UiB jobbet med prosjektet «Kompetanse 2020», og gjennom det er de fleste sider ved universitetsutdannelsen kartlagt.

Det gjelder synlighet, relevans og samfunnets behov for høyere utdanning i framtidens arbeidsmarked.

Målet har vært å avdekke hvilke behov samfunnet har for arbeidstakere med høyere utdanning generelt, og hvordan UiB spesielt kan møte disse behovene.

Positivt

– Førsteinntrykket av undersøkelsen er svært positivt, sier Kuvvet Atakan, viserektor for utdanning ved UiB.

– Det er interessant at næringslivet setter pris på de samme verdiene som universitetet har. De akademiske grunnverdiene våre, som evne til selvstendighet, kritisk tenkning, faglig og teoretisk kunnskap, er de samme verdiene som arbeidsgiverne setter høyt. Dette viser at vi er på riktig spor, og at vi oppfyller det som forventes fra oss, sier Atakan til uib.no.

«Kompetanse 2020» blir avrundet med en 130-siders rapport, og resultatene i den skal være utgangspunkt for en nasjonal konferanse om studiekvalitet, «Kompetanse 2020 og bachelorgradens profil», i Bergen 8. april.

Økonomer og ingeniører

Rapporten viser at etterspørselen fortsatt vil være størst etter økonomer, sivilingeniører og personer med realfagutdanning.

– Det har vært en eksplosjon i tilbudet av høyt utdannet arbeidskraft i Norge. Vi har en økning fra 11 prosent i 1980 til 26 prosent i 2009, sier Atakan.

– Samtidig har etterspørselen holdt tritt. Vi ser en rivende utvikling i samfunnet, med stort behov for kompetanse. Undersøkelsen vår viser at denne utviklingen vil fortsette, og tyngden ligger i privat sektor.

Hjerneflukt

Et annet interessante funn i undersøkelsen, er at den mye omtalte hjerneflukten fra Bergen er en myte.

Undersøkelsen viser nemlig at Bergens-regionen har en netto tilførsel av arbeidstakere med høy utdanning.

Mens 39 prosent av de ferdig utdannede kandidatene fra UiB kommer fra Hordaland, blir 45 prosent værende i Bergensregionen. 4,5 prosent flytter til resten av Hordaland.

Dermed blir til sammen halvparten av ferdig utdannede kandidater fra UiB værende i fylket etter endt utdanning. (ANB)

Annonse
Annonse