JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvert tredje selskap registrert

600 bemanningsfirma er nå registrert hos Arbeidstilsynet. Det utgjør bare hvert tredje selskap i bransjen.

frode.ronning@lomedia.no

Innen 1. mars skulle alle bemanningsfirma i Norge være oppført i et eget register hos Arbeidstilsynet. Fredag meldte tilsynet at de har fått 600 innmeldinger i registeret.

Tilsynet har tidligere meldt at 1800 selskaper er registrert i Brønnøysundregisteret med utleie av arbeidskraft som hovedaktivitet. Det betyr at bare hvert tredje selskap innen bransjen driver lovlig utleie av arbeidskraft.

Søk her for å finne ut om et navngitt bemanningsforetak er registrert hos Arbeidstilsynet:

Nytt register Registeret over bemanningsfirma ble opprettet 1. januar, og formålet er å rydde opp i en bransje der det har vært en del grå og svart økonomi.

– Meldeplikten er et viktig tiltak som kan bidra til å fremme seriøs utleievirksomhet, og sikre de utenlandske arbeiderne skikkelige vilkår på det norske arbeidsmarkedet. Virksomhetene er gitt to måneder på å registrere sin virksomhet siden forskriften trådte i kraft 1. januar, fortalte direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet i ei pressemelding i februar.

Ordningen stiller krav om at vikarbyrå som skal drive i Norge, enten de er norske eller utenlandske, skal ha en fast representant i landet med juridiske fullmakter. Det innføres flere klare krav som tar sikte på å bedre seriøsiteten i bransjen – krav til organisering, økonomi og til at virksomheten er lovlig registrert hos Skatteetaten.

De som leier inn må sjekke

Forskrift om obligatorisk melde- og registreringsordning for bemanningsforetak som leier ut arbeidskraft i Norge trådte i kraft 1. januar 2009, og foretakene er gitt til frist til 1. mars å registrere sin virksomhet hos Arbeidstilsynet. Etter denne datoen kan de som leier inn arbeidskraft enkelt gå inn på Arbeidstilsynets nettside og sjekke hvilke vikarbyrå det er lovlig å leie fra. Bemanningsforetak som ikke er registrert driver ulovlig utleie.

I bemanningsforetakenes melding til Arbeidstilsynet må de blant annet dokumentere at de oppfyller lovpålagte plikter som registrering i relevante offentlige registre, samt at de oppfyller bestemte krav til organisering og økonomi. Når dette er på plass legger Arbeidstilsynet virksomheten inn i det søkbare registeret over godkjente bemanningsforetak.

– Ved ordinære tilsynsbesøk vil vi kunne undersøke om innleie av arbeidskraft er fra registrerte bemanningsforetak. Det har vært særlige utfordringer knyttet til innleie av arbeidskraft fra utlandet. Nå stilles det blant annet krav til at virksomheten har en fast representant i Norge. Dette gjør det lettere for oss å få de papirene vi spør etter, og at vi får dem fort, sier Finboe Svendsen.

Annonse
Annonse