JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mannen med tralla

En protestens kjempe har trukket seg ut av striden mot den farligste trussel mot menneskets og jordas overlevelse – atomvåpen.

Jeg samarbeidet tett med Ole i disse årene for å hindre at Norge ble en atommakt og få Norden som en atomvåpenfri sone.

«Mannen med tralla» ble etter hvert et merke i Oslo og via tv også nasjonalt. Han inspirerte oss alle som tok del i denne kampen. Noe av det siste Ole ba meg om var å kjøre med «Nei til Atomvåpen»-logoen på bilen.

Han var full av optimisme og tro på at det ville være mulig å tvinge fram en ny internasjonal struktur – en fredsstruktur hvor atomvåpen ikke lenger fantes.

Det har nylig kommet ut en bok om motstandsbevegelser i det 20. århundre (professor Knut Kjeldstadli m.fl.). Ole var en slik bevegelse alene.

Det er sårt å tenke seg Ole borte fra denne kampen. Det skal godt gjøres å finne en som kan gå i hans fotspor.

Men ikke ofte har Per Sivles ord vært mer aktuelle enn i dette tilfelle:

«Og det er det stora og det er det glupa,

Merket det stend um Mannen han stupa».

Det arbeidet Ole inspirerte til er noe av det viktigste vi har å gjøre – fremdeles – også i Norge.

Kampen mot den totale utslettelse må være et overordnet mål i vår utenrikspolitikk.

Vi lever kanskje i endetiden, men enda ikke i tidsenden. La oss forenes i denne kampen uansett hva vi ellers måtte mene. Det ville være en oppgave i Ole Kops ånd.

Jeg undres om vi – om arbeiderbevegelsen – forstår hva dette betyr?

Annonse
Annonse