JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Stoltenberg viker unna

Høyres leder Erna Solberg frykter at Ap gjør knefall for SV og at mindretallet styrer flertallet i Lofoten-saken.

Hun spør om ikke statsministeren hører ropet fra det norske folk.

Solberg tok opp spørsmålet i den muntlige spørretimen onsdag, men statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ville ikke foregripe noen konsekvensutredning om oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen.

Han fastholder regjeringens Lofoten-strategi om «skrittvis tilnærming basert på kunnskap» og vil ikke gi noe innsyn i hva den varslede forvaltningsplanen foreskriver når det gjelder konsekvensutredning.

Solberg var ikke fornøyd med svaret. Hun synes det var unnvikende og minner regjeringen om at den etter egne utsagn bare har en måneds tid på seg. Da begynner landsmøtesesongen, og regjeringspartiene vil unngå at Lofoten blir mat for delegatene.

Tiden er inne

– Han svarer ikke på det alle lurer på, og det er om Ap vil gjøre knefall for SV. Tiden er inne for å ta neste skritt i denne gradvise prosessen, og det heter konsekvensutredning. Alle andre varianter må oppfattes som at regjeringen utsetter saken av hensyn til at et mindretall skal styre flertallet, sa Solberg i Vandrehallen etter spørretimen.

Høyres leder viser til rekken av fylkesordførere, kommuner og organisasjoner i arbeidslivet som vil ha en konsekvensutredning, ikke flere utsettelser. Hun lurte på om Stoltenberg ikke har fått med seg kravene fra egne rekker og fra folk i regionen.

– Det er 80 prosents tilslutning også på Stortinget, dersom Ap står ved det de tidligere har sagt. Nå ser det ut til at regjeringen kompromisser vekk et bredt flertall, av hensyn til et mindretall, framholdt Solberg.

Vil bli informert

Stoltenberg gjentok at Stortinget vil bli meddelt regjeringens tanker om konsekvensutredning i den forvaltningsplanen som kommer om ikke så lenge.

– Vi viderefører den strategien som med hell er blitt brukt i Barentshavet, Norskehavet og Nordsjøen, gradvis og kunnskapsbasert. Nå skal vi gå i gang med å konsekvensutrede Jan Mayen etter samme modell, sa statsministeren.

Han lot seg ikke lokke til å antyde noe som helst om hva regjeringen lander på for områdene Nordland VI og VII og Troms II. Men han framholdt at tidligere konsekvensutredninger ikke nødvendigvis har ført til åpning, og at områder som Haltenbanken og deler av Mørebankene ble skjermet, mens andre felt ble åpnet under spesielle begrensninger.

– Det ble gjort nettopp for å skape sameksistens mellom olje og fisk, sa Stoltenberg.

Fullt trøkk

– Det er full aktivitet på norsk sokkel og rekordhøyt nivå i næringen. Det er feil å skape et bilde av at norsk olje- og gassproduksjon står og faller med det som skjer utenfor Lofoten og Vesterålen. Hele 60 prosent av norske ressurser er ennå ikke utvunnet, sa Stoltenberg.

Solberg synes svaret ikke ga noen nye opplysninger eller vurderinger, men at det klart viste at «Stoltenberg føler et stort ubehag».

– Han gjemmer seg bak prosessen. Alt vi får høre er prosess, prosess. Men det alle roper etter, er at planen klart skal si at det åpnes for konsekvensutredning, ikke noen tilslørende formuleringer. Den må kalles ved sitt rette navn, sier Solberg til NTB.

Frps Ketil Solvik-Olsen mener statsministeren bruker argumentet om behov for «ytterligere kunnskap» som et vikarierende motiv, og at det først blir en avklaring ved valget i 2013.

– Statsministeren klarer åpenbart ikke å skjære gjennom, sier Solvik-Olsen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse