JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Påvirker mest i små kommuner

Velgerne i små kommuner er mest fornøyd med mulighetene til å kunne påvirke kommunale beslutninger.

kjell.werner@anb.no

Det viser en fersk undersøkelse om lokaldemokratiet. Her går det fram at 53 prosent av de spurte er godt fornøyd med mulighetene de har til å påvirke kommunale beslutninger som engasjerer dem.

I de store kommunene er denne andelen bare 43 prosent. Sp-leder og kommunalminister Liv Signe Navarsete er naturlig nok veldig fornøyd, sett i lys av den siste tids debatt og krav om kommunesammenslåinger.

– Jeg tror dette skyldes at det er kortere vei mellom folk og folkevalgte i de små kommunene, sier Navarsete til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– De større kommunene bør diskutere om det er måter å organisere det politiske arbeidet på som gjør at det blir større nærhet til de folkevalgte. Det er en viktig verdi i det norske demokratiet at man kan ha kontakt og føle at man blir hørt, sier Navarsete.

Ikke fornøyd

– Men du kan vel ikke være fornøyd med at bare om lag halvparten av innbyggerne føler de kan påvirke?

– Nei, det er ikke bra. Vi må diskutere hvordan vi kan skape mer engasjement blant folk flest og gi muligheter til å delta i lokale prosesser, sier Navarsete og nevner folkemøter og høringer som eksempler på tiltak.

– De fleste er i dag på nett. Det gir en god mulighet til å spille direkte inn overfor kommunens ledelse. Den muligheten må utnyttes bedre, sier hun med en forsiktig hevet pekefinger.

– Jeg er opptatt av at kommunene skal fungere godt. Det skal også være tillit til lokaldemokratiet og at innbyggerne er fornøyde med tjenestene, sier Navarsete.

Stryke på listene?

– Kan det bli aktuelt å gjeninnføre muligheten til å stryke ved kommunevalg?

– Det diskuterer vi. Det var en ordning som hadde sine negative sider, men det hadde også noen positive sider knyttet til et visst engasjement.

– Tør du mene noe om dette spørsmålet?

– Jeg har vært blant dem som er kritisk til det, for vi sliter med rekruttering til å få folk til å stå på kommunevalglistene. Noen ganger kan det være gode grunner til å bli strøket til bunnen, mens det andre ganger er mindre gode grunner for det, sier hun diplomatisk.

Handlingsrom

Generelt er Sp-lederen opptatt av å gi kommunepolitikerne større handlingsrom til selv å kunne prioritere.

– Vi i Senterpartiet jobber hver dag med å sikre kommunene større armslag, sier hun og legger til at det gleder en kommunalminister at ni av ti innbyggere sier seg godt fornøyd med kommunens tjenestetilbud. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse