JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Miljø og omdømme viktig

Miljø og omdømme sto sentralt i fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansens (Ap) havbrukspolitiske redegjørelse i Stortinget torsdag.

– Norsk sjømat og norsk laks har stor betydning som bærer av den norske identiteten, både her hjemme og i utlandet. Det er derfor viktig at havbruksnæringen har godt omdømme. Næringen må ivareta sitt omdømme innenfor de rammene som settes, ta miljøproblemene på alvor og vise åpenhet rundt muligheter og utfordringer, sa fiskeriministeren.

Statsråden slo fast at en bærekraftig havbruksnæring er en næring som drives miljømessig forsvarlig. En av de viktigste oppgavene blir derfor å etablere politiske grenseverdier for hva som er miljømessig bærekraftig.

– Målet i bærekraftstrategien er at havbruk ikke skal bidra til varige endringer i de genetiske egenskapene til villaksbestandene, sa Berg-Hansen.

For mange på rømmen

Hun understreket at rømming fra oppdrettsanlegg må holdes på et minimum for å ivareta naturmangfoldet. Statsråden gjorde det også klart at oppdretterne er ansvarlig for at fisken holder seg inne i merdene.

Berg-Hansen nevnte ikke rømmingen av 150.000 laks i Trøndelag i sin redegjørelse. Hun konstaterte at innslaget av rømt oppdrettsfisk i elvene har gått ned med 60 prosent fra slutten av 1980-tallet og fram til i dag. De siste 10 årene har innslaget nærmest vært uendret, men at innslaget av rømt oppdrettsfisk fortsatt er for høyt i mange elver.

– Arbeidet med å hindre rømming er derfor høyt prioritert. Et forslag om skjerpede tekniske krav til matfiskanlegg er nylig sendt ut på høring. Det er også satt i gang arbeid med en teknisk standard for landanlegg som skal bidra til redusert rømming av settefisk, sa hun.

En viktig næring

Berg-Hansen understreket flere ganger den store betydningen havbruksnæringen har for norsk økonomi.

I fjor ble det eksportert laks, regnbueørret og annen oppdrettsfisk for 33,4 milliarder kroner, en økning på 7,5 milliarder kroner sammenlignet med 2009. Oppdrettsfisken utgjorde i 2010 om lag 10 prosent av eksporten fra Fastlands-Norge. Av den totale sjømateksporten utgjorde oppdrettsfisken rundt 62 prosent. Mer enn 95 prosent av oppdrettsfisken blir eksportert. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse