JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever ærlighet om Lofoten

SV krever en ærlig debatt om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Nå må oljetilhengerne kalle en boredrill for en boredrill. Slutt med avledningsmanøvrene, sier energi- og miljøpolitisk talsmann Snorre Valen i SV. Han er lei av at de ivrigste tilhengerne i de omstridte områdene skygger unna debatten.

– De siste ukene har debatten om oljeboring sunket hen til ei forvirrende suppe av politisk spill og tåkelegging, sier Valen. Han hevder at saken egentlig et veldig enkel: Ønsker vi å slippe oljebransjen løs i våre mest sårbare havområder eller ikke?

Sentrale funn

Han viser til tre sentrale funn som er gjort i utredningene av konsekvenser for oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Valen trekker fram disse tre konklusjonene:

* Det er mye mindre olje og gass enn ventet.

* Oljeboring vil gi få lokale ringvirkninger, og løftene om tusenvis av lokale arbeidsplasser er ikke lenger troverdige.

* Et oljeutslipp vil treffe land så langt nord som til Nordkapp, på grunn av nærheten til kysten og de sterke havstrømmene.

En trussel

Valen peker på at de anslåtte forekomstene også er spredte, noe som gjør et ilandføringsanlegg svært usannsynlig.

– Tvert i mot vil oljevirksomhet true alle de arbeidsplassene som allerede er avhengig av et rent hav og gode fiskearealer, sier SVs talsmann.

– I stedet for å svare på våre argumenter gjemmer oljetilhengerne seg bak et fikenblad de kaller «konsekvensutredning», sier han.

Åpningsstudie

– Det holder ikke lenger. Alle vet nå at det egentlig kalles «åpningsstudie» og er en del av petroleumslovens avsnitt om, betegnende nok, «åpning av nye områder».

– Den massive kunnskapen vi har samlet inn de siste årene bør være spikeren i kista for oljeentusiastene. Det er jo nettopp derfor de ikke lenger tør å argumentere for oljeboring, sier Valen. (ANB)

Annonse
Annonse