JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dropper eldremodell

Regjeringen dropper den omstridte ideen om å begrense kommunenes plikt til helsebetaling for eldre over 80 år.

– Vi har fått flere tilbakemeldinger om at dette er en dårlig idé. Mange oppfatter et slikt aldersskille som stigmatiserende. Derfor vil jeg gå inn for å innføre kommunal medfinansiering for alle uavhengig av alder, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Regjeringen vil gjøre det lønnsomt å bygge opp helsetilbud i kommunene. Som en del den såkalte samhandlingsreformen for helsesektoren skal kommunene derfor få en begrenset plikt til medfinansiering av pasienter. Her har regjeringen vurdert disse to modellene:

* En aldersbasert ordning for pasienter over 80 år som trenger ordinær somatisk behandling.

* En ordning som omfatter medisinske innleggelser og behandlinger uavhengig av alder.

Flere protester

Mange av høringsinstansene har protestert på at det skulle legges opp til en spesiell ordning for de eldre over 80 år. Den aldersbaserte modellen vil koste om lag 1,5 milliarder kroner, mens prisen på den generelle ordningen vil beløpe seg til 3,6 milliarder kroner. Men nå lander altså regjeringen på den dyreste løsningen.

– I samhandlingsreformen legges det opp til at kommunenes rammer skal styrkes og at en større del av veksten i helsebudsjettene skal komme i kommunene i årene framover, lover helseministeren.

Ferdigbehandlet

Allerede neste år vil kommunene få overført penger fra de regionale helseforetakene, samtidig som kommunene får tilsvarende plikt til å ta ansvar for utskrivningsklare pasienter. På den måten blir kommunene presset til å bygge opp tilbud til disse pasientene lokalt. Alternativt må kommunene betale for at pasientene fortsatt blir liggende ferdigbehandlet på sykehus.

Her kan det dreie seg om en samlet sum på mellom 500 og 800 millioner kroner. I noen kommuner vil det være hensiktsmessig å etablere tilbud i form av korttidsplasser i tilknytning til sykehjem. I andre kommuner vil det være behov for å etablere lokalmedisinske sentre. (ANB)

Annonse
Annonse