JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bråk om Metalls kriseavtale

Svenske IF Metall har inngått en ”kriseavtale” med arbeidsgiverne. Den gir bedriftene rett til å senke arbeidstida – og dermed lønna – med 20 prosent. Det skaper oppstyr i svensk fagbevegelse.

En avtale om lønnsnedslag, sa mange da kriseavtalen som IF Metall har inngått med arbeidsgiverne ble kjent i forrige uke.

– Dette er ikke lønnsnedslag. Lønn for arbeidet er opprettholdt. Avtalen gir lokale bedrifter anledning til å senke arbeidstida med opp til 20 prosent, slik at man kan unngå permitteringer og oppsigelser. Dermed får man også mindre lønn. Men dette kan bare skje dersom ledelsen og de ansatte er enige, svarer IF Metalls ledelse.

Arbeidsgiverne mener avtalen er en fornuftig mulighet til å tilpasse seg vanskelige tider. Foreløpig skal avtalen gjelde til ut mars 2010, men den kan sies opp med tre måneders varsel.

Flertall mot avtalen

I en meningsmåling fagbladet Dagens Arbete har gjort, sier 53 prosent av de spurte at de er mot avtalen. 25 prosent mente avtalen er fornuftig, og 22 prosent er usikre.

Blant andre forbund er mottakelsen negativ

IF Metalls og Pappers medlemmer var mest positive – 30 prosent av medlemmene i IF Metall og 25 prosent i Pappers støtter avtalen. Blant grafikerne var bare 9 prosent positive.

Likevel svarte et flertall at de kunne tenke seg å gå ned i lønn dersom de med dette unngikk å bli arbeidsløse.

80-prosentslønna

En storm av spørsmål har kommet om konsekvensene av avtalen. For eksempel hva som skjer hvis arbeidsgiverne korter arbeidstida med mer enn 80 prosent.

– I så fall skal du likevel få 80 prosent av lønna inkludert tillegg. Der går grensen, svarer IF Metall.

Men forbundet innrømmer at en periode med mindre arbeid og mindre lønn kan slå ut både på dagpenger, dersom folk likevel mister jobben – og på pensjonen, fordi innbetalingene blir mindre.

Krisepakka inneholder ingen forpliktelser om støtte til utdanning i de ledige timene eller ved permittering, som svensk fagbevegelse lenge har krevd av regjeringa.

Hardt press

Mange spør om det nå blir umulig å opprettholde lønna si i svensk verkstedindustri, og om arbeidsgiverne med et pennestrøk kan spare gjennom å redusere arbeidstid og lønn for alle ansatte.

– Nei, grunnlaget for avtalen er at det må være lokal enighet mellom de ansatte og ledelsen om en slik arbeidstidssenking, svarer Metall.

Likevel påpeker en kommentar i Dagens Arbete at det nå kan bli et høyt press på lokale klubber. Krisepakke eller oppsigelse, kan bli valget de ansatte får.

Feil medisin?

Mange kritikere mener avtalen er feil medisin, og at ledelsen i IF Metall har godtatt at det er arbeidstakerne som skal betale for krisa.

– Det er riktig at folk må betale noe. Men IF Metall tror et mange heller vil fortsette på bedriften og jobbe litt mindre, med 80 prosent av lønna, enn å havne som arbeidsløse og kanskje få 55-60 prosent av lønna i dagpenger, svarer IF Metall.

Det er likevel ingen garantier i avtalen om å avstå fra å permittere eller si opp folk.

Annonse

Flere saker

Annonse