JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO kaster ut de useriøse

NHO Service er nådeløs mot vikarbyråer som ikke er registert hos Arbeidstilsynet. Medlemmer som ikke registrerer seg, blir kastet ut.

frode.ronning@lomedia.no

Fra 1. mars skal alle bemanningsbyråer som driver i Norge godkjennes av Arbeidstilsynet.

NHO Service organiserer de største selskapene på området, og forventer at alle deres medlemmer melder seg inn i Arbeidstilsynets register.

Her kan du søke og finne ut om et vikårbyrå er lovlig registrert.

– Det er en forutsetning for medlemskap at de er med i registeret, forteller fagsjef Even Hagelien i NHO Service til magasinett.org.

Arbeidstilsynet stiller fra 1. mars krav til at selskapene skal ha fast representant i Norge, ordnet økonomi og at virksomheten er lovlig registrert i Enhetsregisteret og hos skatteetaten.

Bemanningsforetak som ikke er registrert, driver ulovlig utleie. Og selskaper som leier inn arbeidskraft fra disse, bryter loven.

NHO størst

Det er en flora av små og store selskaper som driver utleie av arbeidskraft i Norge. Antallet har eksplodert etter EUs utvidelse østover i 2004, og 1800 selskaper er registrert i Brønnøysund-registeret med utleie av arbeidskraft som hovedaktivitet.

NHO Service har 126 medlemmer på området.

– Vi representerer mellom 80 og 90 prosent av volumet i bemanningsbransjen når det gjelder omsetning, opplyser Hagelien. Alle de tre største selskapene er medlemmer i NHO Service: Adecco, Manpower og Proffice. Fellesforbundet har en tariffavtale med Adecco som sikrer tarifflønn til bygningsarbeiderne i selskapet. Disse er i all hovedsak polakker.

100.000 innom årlig

Totalt er 100.000 mennesker innom bemanningsbyråer i Norge i løpet av et år, og de utfører totalt 25.000 årsverk årlig.

Når NHO har 126 medlemsbedrifter betyr det at knappe 1700 selskaper driver utenfor NHO. Flertallet av disse har ennå ikke registrert seg hos Arbeidstilsynet. Magasinett.org skreiv mandag at bare hvert tredje selskap har meldt fra til tilsynet.

Verktøy mot useriøse selskaper

Arbeidstilsynet mener registeret vil lette kampen mot useriøse forhold i arbeidslivet.

– Meldeplikten er et viktig tiltak som kan bidra til å fremme seriøs utleievirksomhet, og sikre de utenlandske arbeiderne skikkelige vilkår på det norske arbeidsmarkedet, uttalte direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet i ei pressemelding i februar.

Annonse
Annonse