JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eksperter skal gi råd om barnevern

Et nytt ekspertutvalg skal nå vurdere om terskelen for omsorgsovertakelse i barnevernet er for høy.

christina.halvorsen@anb.no

Helt sentralt for utvalget, som ledes av psykolog Magne Raundalen, blir å se på barnevernets vurderinger av barnets beste opp mot foreldrenes rettssikkerhet, eller det såkalte biologiske prinsipp. Dette prinsippet er den grunnleggende forståelsen av at barn primært skal vokse opp hos de biologiske foreldrene sine. Samtidig slår barnevernloven fast at barnets beste skal være avgjørende.

– For stor vekt på foreldrene

Ifølge Barne-, likestillings-, og inkluderingsdepartementet (BLD) har både barnevernsbarn og fagpersoner gitt uttrykk for at foreldrenes rettigheter, eller det biologiske prinsipp, tillegges for stor vekt i barnevernets avgjørelser. På den andre siden mener mange foreldre at det tas for lite hensyn til biologisk tilknytning.

– I mange saker ser vi at dette kan være en utfordring. Det vanskelige dilemmaet knytter seg ofte til spørsmålet om omsorgsovertakelse, eller barnets beste, i forhold til biologisk tilknytning. Vi trenger mer kunnskap om dette, og det er grunnen til at vi har satt ned et ekspertutvalg, og ikke et breddeutvalg, sier konstituert barne-, likestillings-, og inkluderingsminister Tora Aasland (SV) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

De minste barna

Blant mange oppgaver og et bredt mandat skal ekspertene nettopp se på om terskelen for omsorgsovertakelse er for høy. De skal også vurdere om det bør innføres en tidsgrense for foreldrenes mulighet til å bedre omsorgsevnen, det vil si vurdere hvor lenge barn kan være i midlertidig omsorg.

Barn fra 0 til 4 år skal ha et særlig fokus i utredningen. Blant annet skal utvalget vurdere om dagens lovgivning er god nok for å sikre vern av ufødte barn i tilfeller der gravides livsførsel kan skade fosteret.

– Tidlig innsats er viktig. De yngste barna er kanskje også de vi vet minst om, derfor er det sagt spesielt at utvalget skal se særlig på dem, sier Aasland.

Ledes av Magne Raundalen

Foruten Magne Raundalen ved Senter for Krisepsykologi består utvalget av en gruppe på 11 eksperter med ulik yrkesbakgrunn innen barnevernsarbeid.

– Dette er et bredt sammensatt utvalg som gjennom sin teoretiske kunnskap og praktiske erfaring kan se utfordringene fra ulike perspektiver, sier Raundalen i en pressemelding.

Aldri gjort før

Det har aldri tidligere blitt gjort en så grundig gjennomgang av det biologiske prinsipps betydning i barnevernets arbeid, ifølge Aasland. Hun sier utvalgets arbeid vil få stor betydning når regjeringen legger frem en stortingsmelding om barnevern høsten 2012.

– Vi har nå begynt å forsterke barnevernet med mer midler, og vi har satt i gang en evaluering av det statlige barnevernet. I tillegg har vi også satt ned et barnevernspanel. Det skjer mye på barnevernsområdet nå, og alt skal ses i sammenheng når vi legger frem stortingsmeldingen, sier Aasland. (ANB)

Annonse
Annonse