JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Beskylder SV for uærlighet

Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen beskylder SV for uærlighet i debatten om eventuell oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– SV er det partiet som opptrer minst ærlig i debatten om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Partiet later som de forholder seg til kunnskap, men har bestemt seg for å være imot oljevirksomhet i området til evig tid. Da har de utelukket at de vil forholde seg til ny kunnskap, sier Ketil Solvik-Olsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Bakgrunnen for Frp-kritikken er at SVs Snorre Valen før helgen etterlyste en mer ærlig oljedebatt. Frps talsmann er provosert over Snorre Valen.

– SV utgjør en trussel mot vår verdiskaping. Partiet sår tvil om renommeet til norsk petroleumsnæring og undergraver vår fremtidige velstand. Det er veldig spesielt å høre et parti ønske at Norge har minst mulig naturressurser, hevder Solvik-Olsen.

Trenger utredning

Frp-talsmannen mener det er naturlig at dagens debatt fokuserer på spørsmålet om en konsekvensutredning.

– Nå har vi en diskusjon om vi ønsker å få tilgang til olje- og gassressursene. I motsetning til SV mener befolkningen at disse ressursene er interessante. Men, folk flest sier at de vil vite mer om hvilken risiko man tar, sett opp mot hvilken gevinst man kan få. Derfor er man positive til en konsekvensutredning. Den skal se på helheten og gi svar på risiko og muligheter, sier Solvik-Olsen.

Store inntekter

– I motsetning til SV, føler ikke befolkningen seg så rike at man automatisk takker nei til over 500 milliarder kroner i inntekter. SV er blant de ytterst få partier i verden som håper deres land ikke har særlig naturressurser, og partiet ønsker ikke at disse utnyttes. Det vitner om at oljen har gjort SV sløve og tilfreds. Det er ille.

Solvik-Olsen mener oljeforkjemperne driver ærlig retorikk.

– I Frp har vi hele tiden sagt vi ønsker å utvinne eventuelle petroleumsressurser utenfor kysten vår. Og da er det naturlig at vi også ønsker en konsekvensutredning. Slik er spillereglene. En slik utredning vil gi svar på hvilke krav som må stilles for at dette kan gjøres forsvarlig. Det gjelder både i forhold til de lokale miljøforhold og i forhold til eksisterende næringsliv og befolkning, sier han.

Spill for galleriet

– SVs standspunkt er derimot et spill for galleriet. SV ser bare på utfordringene og risikoen, men nekter å ta innover seg oppsider og muligheter. De har allerede bestemt seg for at de er imot – til evig tid. Da tar man verken befolkningen eller industrien på alvor.

– Jeg blir provosert når Snorre Valen hevder petroleumsnæringen ikke gir særlige ringvirkninger. Han bør reise til Hammerfest og se hva den byen har opplevd etter Snøhvitprosjektet ble påbegynt, sier Frp-representanten. (ANB)

Annonse
Annonse