JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Galskap

Hun leder en virksomhet som har 0 kroner i inntekt og får 174 millioner kroner i statsstøtte. Egen sjefslønn var på 14,4 millioner kroner i 2009.

Det er Dagens Næringsliv som i dag skriver om lønnsfest hos de såkalte oljemyggene. Dette er små selskap som leter etter olje- og gassforekomster og som får dekket 78 prosent av letekostnadene av staten. Etter at ordningen ble innført i 2004 har vi fått rundt 40 nye oljemygger i følge DN. Et fellestrekk for mange av dem er null i driftsinntekter og solide sjefslønner.

I NRK i dag sier LO-leder Roar Flåthen at umoralske ledere hindrer fornuftige lønnsoppgjør. Han etterlyser at lederne tar samfunnsansvar og ser helheten. De fleste norske ledere gjør nettopp det. En av årsakene er at norske sjefer i stor grad leder små bedrifter hvor det verken er grunnlag for solide bonuser og saftige lønninger. Lønnsforskjellene i Norge er derfor små i forhold til alle andre land det er naturlig å sammenligne seg med. Dette er naturligvis en stor styrke for den norske samfunnsmodellen og for samarbeidsklima ute på den enkelte arbeidsplass.

Fremdeles er lederlønninger på titalls millioner kroner unntak i Norge. Men internasjonaliseringen av norsk næringsliv vil bidra til at forskjellene vil øke i årene framover. Dette skjer samtidig som vi nesten daglig kan lese om sosial dumping og arbeidstakere som grovt blir utnyttet både i privat og offentlig sektor. Dette er en utvikling som sakte, men sikkert vil føre til økte forskjeller.

Den rødgrønne regjeringen skal ha honnør for sin innsats mot sosial dumping. Skal fagbevegelsen klare å bekjempe grov utnyttelse av arbeidstakere i Norge, er den helt avhengig av å ha myndighetene med på laget. Når det gjelder umoralske lederlønninger er det også behov for en felles innsats. Men her må også arbeidsgiverorganisasjonene kjenne sitt ansvar.

Skal man lykkes i å bevare et arbeidsliv uten store konflikter er det helt åpenbart at staten ikke kan fortsette å subsidiere lederlønninger i millionklassen, enten det er gjennom statsstøtte til oljemygger eller andre virksomheter. Det finnes en rekke gode argumenter for enhver statsstøtte, men ingen som er gode nok til å forklare hvorfor dine og mine skattepenger skal lønne en leder i et utenlandsk eid selskap med 14,4 millioner kroner i 2009.

Annonse
Annonse