JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffjournalistikk

Mandag la Teknisk Beregningsutvalg fram sine beregninger over lønnsutviklingen. På NRK samme kveld, i Kveldsnytt, hadde de kostet på seg en reportasje om utvalgets arbeid.

torgny.hasaas@lomedia.no

Reportasjen åpnet med å vise to butikkansatte som ifølge reporteren var lønnsvinnerne. Det var derfor de var så glade. «Et smil her og et smil der», som reporteren uttrykte det.

I innslaget ble det påstått at de ansatte hadde større lønnsøkning enn sine administrerende direktører.

Ifølge NRK hadde administrerende direktører en lønnsvekst over to år på 4,6 prosent (det korrekte tallet er 4,3 prosent), mens de ansatt har hatt en lønnsvekst over to år på 5,5 prosent. Dette får reporteren til å framstille de ansatte i klesbutikken som lønnsvinnere.

Gjennomsnittlig lønnsvekst for arbeidslivet de siste to årene er ca. 7,8 prosent. I gjennomsnitt de fem siste årene har de ansatte i varehandelen hatt en lønnsvekst per år på 3,8 prosent, mens gjennomsnittet har vært på 4,8 prosent. De ansatte i varehandelen er ikke lønnsvinnere, de er lønnstapere. De har systematisk hengt etter i oppgjørene og har ikke hatt glede av den store reallønnsveksten vi har hatt i Norge de siste ti åra.

Det er lett å gå i ball med mange tall. Prosentregning kan være komplisert, men Norges største nyhetsredaksjon bør kunne servere påstander som tegner et korrekt bilde.

Slik NRK når ut til folk og inn til stuene bør det stilles ekstra strenge krav til etterrettelig. Som Norges største nyhetsformidler har de et stort ansvar.

Dessverre er det mange nyhetsredaksjoner som nedprioriterer tariffstoffet, og som sender ferskinger ut for å dekke dette. Dette kan gjøre stor skade. En påstand om at handelsansatte er lønnsvinnere kan gjøre det vanskeligere å få gjennom rettferdige krav.

Og det er ikke på grunn av at det ikke er lønnsevne i bransjen, sjekk hvem som er Norges rikeste menn og hvordan de har tjent pengene sine.

Annonse

Flere saker

Annonse