JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Fortsatt rasisme i Norge

– Stella Mwangi-saken viser at det stadig er rasisme i Norge, sier konstituert likestilling- og inkluderingsminister Tora Aasland (SV).

Tirsdag ble hun «forhørt» av FNs rasediskrimineringskomité i Genève om regjeringens arbeid for å bekjempe fordommer og diskriminering. Aasland brukte Grand Prix-vinner Stella for å vise at ikke er alt er perfekt, selv om Norge er kommet langt.

– En svart nordmann er selvsagt en nordmann, sa Aaland.

Ellers avdramatiserte hun utspørringen og opplyste at dette er noe alle må gjennom med noen års mellomrom.

– Det er ti år siden Norge ble kalt inn til utspørring, og lover har endret seg mye. Men det ligger ikke noe alarmerende til grunn for komiteens utspørring. Sammenlignet med svært mange land kommer Norge godt ut på dette området, sier Aasland til NTB.

Sensuren faller i mars

Komiteen vil legge fram sine endelige vurderinger og anbefalinger 11. mars. Aasland stepper inn for Audun Lysbakken (SV) som er i pappapermisjon til 20. mars. Han møtte i fjor til en lignende utspørring om Norges etterlevelse av barnekonvensjonen.

Komiteen består av 18 representanter fra like mange land. Medlemmene kommer fra deler av verden med svært ulik praktisering av lover som har med likestilling og diskriminering å gjøre. For tiden består komiteen blant andre av representanter fra Russland, Kina, Algerie, Pakistan, USA, Storbritannia og Frankrike.

I alt 12 land er blitt eksaminert på rekke og rad under komiteens 66. sesjon. Til grunn ligger FNs rasediskrimineringskonvensjon, og landene må forklare seg om gjennomføring av rettigheter og forpliktelser. Regjeringen sendte inn sin «egenmelding» til komiteen i november 2009.

Unngår ordet «rase»

– Vi la fram en handlingsplan i 2009 for å bekjempe diskriminering som særlig innvandrere og deres barn, samer og nasjonale minoriteter kan oppleve. Den skal revideres i 2011. Og vi unngår for øvrig bruk av ordet rase, fordi vi synes det kategoriserer folk på en uheldig måte. Det syntes komiteen var et interessant resonnement, sier statsråden.

Selv om Norge holder høye standarder, er ikke alt perfekt. Aasland opplyser at komiteen hadde kritiske merknader til forhold som angikk enkelte samiske grupper og behandlingen av romfolket. Her var det snakk om utkastelse fra restauranter og campingplasser.

Departementet har gitt økonomisk støtte slik at frivillige organisasjoner har kunnet legge fram en «skyggerapport» som korrektiv til regjeringens egen. Her er ingen kritikk holdt tilbake, og begge rapporter lå til grunn for utspørringen tirsdag. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse