JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rolls Royce sier opp 180

– Når markedet forsvinner, er det lite vi kan gjøre, sier klubbleder Cathrine Ulvøy ved Rolls Royce Marine i Bergen etter meldingen om at 180 mister jobben.

Rolls Royce Marine AS, avdeling Engines, ligger på Hordvikneset ved Bergen og har i alt 770 ansatte. Ulvøy forteller at bedriften allerede i januar varslet en produksjonsreduksjon på 40 prosent, fordi ordrene stupte.

Ryddig prosess

– Likevel kommer dette som et sjokk på mange av de ansatte. Du ser ikke for deg en slik konsekvens som oppsigelse. Men vi har hele veien hatt en ryddig prosess i forhold til bedriften, sier klubblederen.

På allmøtet i går fikk de ansatte beskjed om at 153 mister jobben på motorfabrikken og inntil 30 på støperiet.

Ordrene minker

Bedriften produserer skipsmotorer, og også motorer til oljeplattformene. Det meste av produksjonen eksporteres. Med finanskrisa kom et bratt fall i bestillinger fra hele Europa – og verden for øvrig. Og med fallet i oljeprisen utsettes også investeringer i den bransjen, sier Ulvøy.

Permittering ikke aktuelt

– Det er klart at vi mister god kompetanse ved oppsigelser. Vi har ansatt mange de siste årene som har fått en grundig opplæring. Men bedriften ser ikke at situasjonen bedrer seg neste år, heller. Derfor var ikke permitteringer aktuelt.

Det har heller ikke vært spørsmål fra ledelsen om redusert arbeidstid og redusert lønn, forteller Ulvøy.

– Å gå tre- fire dagers uke kan være mulig hvis du vet at over sommeren kommer oppgangen. Men det er ingen løsning når du ikke ser at det blir noen bedring det første året.

Annonse
Annonse