JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sjekker ikke offentlige sykehjem

Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) ser ikke behov for noen full gjennomgang av arbeids- og lønnsforhold ved offentlig eide sykehjem.

– Det som er avdekket ved Adeccos sykehjem i Oslo, er uverdige forhold satt i system. Det er noe helt annet enn at det forekommer enkelte dobbeltvakter, selv om det heller ikke er optimalt, sa helse- og omsorgsminister Strøm-Erichsen i den muntlige spørretimen onsdag.

Høyres Sonja Irene Sjølie viste til at Oslo kommune nå rydder opp i forholdet til Adecco og lurte på om helse- og omsorgsministeren ville gjøre noe tilsvarende i kommunale sykehjem og helseforetakene.

– Dette er ikke sammenlignbart. Det kan nok være lurt å gå gjennom slike forhold flere steder, men det spesielle med private institusjoner er at de har egne lønns- og arbeidsvilkår, svarte Strøm-Erichsen.

Hun opplyste at departementet vil samarbeide med Helsetilsynet og Norsk Sykepleierforbund for å sette nye standarder på dette området og dermed avverge lignende situasjoner.

– Ulike standarder

– Det virker som statsråden opererer med doble standarder. Hun er veldig klar og tydelig når hun kritiserer private sykehjem, men det overrasker når hun ikke sier det samme om lovbrudd i offentlig regi, sier Høyres helsepolitiske talsmann, Bent Høie, til NTB.

Han viser til at Helsetilsynet i 2009 fant at 2 av 3 offentlig drevne institusjoner ikke fulgte loven.

– Ulovlig drift må følges opp, enten det forekommer i privat eller kommunal regi, slår han fast.

Høie viser også til en undersøkelse foretatt av Yngre legers forening som viser at helseforetakene bruker midlertidig ansettelser som et pressmiddel for å få leger til å arbeide overtid uten betaling.

– Det er eksempler på at leger som nekter doble vakter underhånden får beskjed om at de ikke vil bli ansatt for en ny periode, sier Høie.

Roser Oslo kommune

Høie understreker at han ikke fulgte opp saken i spørretimen for å få oppmerksomheten bort fra lovbrudd ved private sykehjem.

– Jeg har ikke noe behov for å forsvare Adecco. Det var viktig og riktig av Oslo kommune å statuere et eksempel, også for å vise andre private drivere at det å bruke ansattes arbeidsvilkår som en salderingspost ikke er akseptabelt, sier han.

Høie roser Oslo kommune for at den sa opp kontrakten med Adecco.

– Det er ikke tvil om at det var brudd på avtalen, og da er det riktig å bruke sterke virkemidler for å sette en standard for å gjøre klart hva kommunen aksepterer, sier han.

Lederen av Oslo Sp, Lars Gjemble, mener at Oslo kommune burde ha reagert enda strengere overfor Adecco. Han ber kommunen vurdere karantene opp mot fem år for selskaper som deltar i anbudskonkurranse, men som ikke følger avtalene.

– Dette bør gjelde flere områder enn omsorgssektoren, sier Gjemble. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse