JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykefraværet – the best ever?

4,9 prosent sykefravær i 2010, det er tidenes laveste. Gladmeldingen gjelder medlemsbedriftene i Norsk Industri. Det gjenstår å se om trenden er den samme for hele arbeidslivet.

jan.erik@lomedia.no

I statistikkgrunnlaget for sykefraværsundersøkelsen til Norsk Industri befinner det seg 48.000 ansatte i 230 bedrifter. Siden Norsk Industri startet sine undersøkelser av sykefraværet i 1993, har de alltid ligget litt lavere enn resten av arbeidslivet, men fulgt samme utvikling. Derfor er det en viss spenning knyttet til de ventede fraværsstatistikkene til Statistisk sentralbyrå og NAV.

I onsdagens utgave av Dagens Næringsliv reflekterer Trygve Østmo, direktøren i Norsk Industri, over hvorfor dette historisk lave sykefraværet kommer nå. Han peker blant annet på at fjoråret var influensafritt og at det ble en debatt rundt legenes rolle ved sykemelding. Også den reforhandlede IA-avtalen gir han noe av æren til tross for at det fortsatt er en fjerdedel av Norsk Industris medlemsbedrifter som ikke er IA-bedrifter.

Da Dagens Næringsliv spør Østmo om bedriftenes tre på topp for å få ned sykefraværet, svarer han at det viktigste er at de ansatte blir verdsatt, sett og fulgt opp. Journalisten følger også opp og spør om ikke sjefen er viktig for sykefraværet. Østmo bekrefter dette og mener i tillegg at det er viktig at topplederne måler lederne på alle nivåer på dette feltet. Østmo minner dessuten om at de tillitsvalgte har en viktig rolle i dette arbeidet også. Alt dette er etter HMS- boka, og vel så det.

Nylig var jeg på en cellulosebedrift på Tofte i Hurum. Også der var 2010 et godt HMS-år med et betydelig redusert sykefravær. Bedriften med bedriftshelsetjeneste, ledelse og tillitsvalgte som motorer hadde gjort mye av det Østmo trekker fram som viktig for å redusere sykefraværet. Og framfor alt så hadde de gjort store anstrengelser for å tilrettelegge arbeidsoppgavene sånn at aktive og graderte sykemeldinger kunne benyttes. Jeg møtte arbeidstakere med både rygg- og skulderplager som likevel var på jobb fordi de i perioder også kunne gjøre arbeid der den fysiske og psykiske belastningen ikke var så stor. Og kolleger som var villige til å trå til.

Statistikker som viser en bedring i sykefraværet hjelper imidlertid ikke sykmeldte enkeltmennesker. Jeg husker fortsatt gladmeldingen fra Romerikes Blad en gang for mange år siden da de opplyste at i Østmarka dette året kunne ambulansetjenesten fortelle om bare ett dødsfall. Det var en betydelig nedgang fra tidligere år. Det ene dødsfallet var min far, og notisen var naturlig nok ingen gladmelding hjemme hos oss.

Sånn er statistikk, den er kald, nøytral og kan brukes til så mangt, men ikke til alt. Likevel er det å håpe at når SSBs og NAVs sykefraværsstatistikk kommer, kan avisene og andre melde om en videre nedgang i sykefraværet i hele det norske arbeidslivet

Annonse
Annonse