JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politisk strid om ultralyd

Arbeiderpartiet ypper til politisk strid om det skal tilbys tidlig ultralydundersøkelse.

kjell.werner@anb.no

– Nå gis dette tilbudet i praksis til rike kvinner i byene. Jeg skjønner ikke hvorfor Høyre, som ellers er opptatt av valgfrihet, ikke vil gi kvinner frihet til å få tidlig ultralyd i uke 12, sier stortingsrepresentant Gunn-Karin Gjul (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I dag får gravide kvinner ordinært ultralydundersøkelse i uke 18, men mange får også slik undersøkelse tidligere.

Store forskjeller

Problemet er ifølge Ap-talskvinnen at det er store geografiske forskjeller på tidlig ultralyd. Tall fra Rikshospitalet forteller at 85 prosent av de gravide kvinnene i dette området foretar tidlig ultralydundersøkelse. Ved St. Olavs Hospital i Trondheim er det snakk om bare 55 prosent.

– Og i Nord-Trøndelag er andelen betydelig lavere enn dette igjen, sier Gjul for å forklare situasjonen.

Må betale

– Mange gravide velger å betale for å få tidlig ultralydundersøkelse, men dette koster rundt en tusenlapp, forklarer Gjul.

Hun liker ikke at det utvikler seg et privat marked på dette området i helsevesenet.

– All fødselsomsorg i landet bør være gratis og sikres gjennom det offentlige. Det er galt at sentrale bystrøk skal ha et bedre tilbud enn det kvinner i distriktet får. Kvinner bør selv kunne få velge om de ønsker tidlig ultralydundersøkelse eller ikke, sier Gjul.

Tvillinger

– Tidlig ultralyd kan ha en positiv medisinsk effekt ved tvillingfødsler. Det er bare i 12. uke at det kan avdekkes om tvillinger deler morkake. Noen få trenger da høykompetent behandling i utlandet, men det er viktig å få avklart disse tilfellene i tide, sier Gjul og legger til at også hjertefeil kan avdekkes tidlig.

– Du frykter ikke at tidlig utralyd kan føre til et sorteringssamfunn i forhold til barn med Downs syndrom?

– Vi i Ap ønsker å gi alle kvinner et tilbud til å kunne føle seg trygg. Den etiske avgjørelsen bør tas av kvinnene selv. Ved 12. uke er man utenfor grensen for selvstemt abort, sier Gjul.

Høyre sier nei

Høyres Sonja Irene Sjøli sier nei til tidlig ultralydundersøkelse for alle.

– Utgangspunktet for Høyre er at tilbudene skal være kunnskapsbasert og gi helsegevinst for mor og barn. Vi vil ikke åpne for en sterkere utvelgelse av foster med Downs syndrom, sier Sjøli.

– Men dersom det kommer på bordet forskning som viser noe nytt på dette feltet, så er vi villige til å revurdere vårt standpunkt, sier Høyres talskvinne.

Hun er glad for at helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) nå vil følge Høyres ønske om å arrangere en bred faglig konferanse om effekter av tidlig ultralyd.

Mye synsing

– Her er det både faglige, juridiske og etiske spørsmål som bør diskuteres nærmere, sier Sjøli.

– I dag er debatten for mye preget av synsing og mangel på kunnskap, sier Høyres talskvinne som også er jordmor av yrke.

– Gravide mødre som har behov for tidlig ultralyd, får det. Kriteriet er at det finnes medisinske indikasjoner. Videre åpnes det for tidlig ultralyd dersom gravide enten er urolige for fosteret eller er over 38 år. At noen velger å kjøpe seg en slik tjeneste er greit. Klasseargumentet fra Ap-hold skjønner jeg ikke, sier Sjøli. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse