JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Underkastelse under EU/EØS?

NHO får ikke drahjelp av meg, men av dommere som følger EU-traktatenes mål på markedsliberalismens grunn, svarer Boye Ullmann på kritikken fra Jonas Bals.

Jonas Bals kommer med friske påstander i LO-Aktuelt nr. 2 i år. Han hevder jeg bistår NHO, siden NHO mener at Arbeidsmiljølovens bestemmelse §14.12 er i strid med EUs vikarbyrådirektiv. Bals belærer meg om at allmenne hensyn i direktivet tilsier at vi kan beholde både lover og avtaler som i dag. Bals støtter regjeringas og LOs høringssvar på dette punkt.

Om det bare vært så enkelt.

NHO hevder at arbeidsmiljølovens paragraf 14.12, som omhandler krav om faste ansettelser i vikarbyråer, ryker. NHO sier i debatter at overenskomster i LO også må endres fordi de er i strid med vikarbyrådirektivet. Problemet er at det er EU og EFTA-domstolen som avgjør dette dersom Norge implementer direktivet.

Mener virkelig Bals at domstolen er nøytral? Se bare på de fire EU-dommene som undergraver tarifflønn ved offentlige oppdrag. NHO får ikke drahjelp av meg, men av dommere som følger EU-traktatenes mål på markedsliberalismens grunn.

Med norsk godkjennelse av direktivet overlater norske folkevalgte og LO/NHO avgjørelsen om våre overenskomster til dommere i Brussel som vil definere «allmenne hensyn». De tre siste LO-kongressene har derfor vedtatt å gå inn for «veto» mot EU-direktiver. Flere LO-forbund går inn for veto mot vikarbyrådirektivet. Saken ble snudd i LOs sekretariat. LO følger ikke kongressvedtaket.

Det handler om underkastelse under Brussel. Stoltenbergs forhold til Brussels direktiver er som biskopenes forhold til Vatikanet og Paven i den mørkeste middelalder. Alt fra EU skal godtas. Beklageligvis følger LO opp den servile underkastelse under Brussel. Ap-ledelsen mangler respekt for folkemeninga gjennom to folkeavstemninger. 65-70 prosent er nå mot EU. Gro H. Brundtland sa før EØS-avtalen ble vedtatt i 1992 at Norge kunne bruke reservasjonsretten i EØS. Norge har stilltiende godtatt over 7 000 direktiver. De fleste direktiver er uproblematiske, men flere direktiver undergraver faglige rettigheter – som vikarbyrådirektivet.

Bals hevder at vi ønsker et ensidig veto mot direktivet. Dette er usaklig sludder. Vi som kjemper mot skadelige direktiver, har hele tida krevd en rekke tiltak mot sosial dumping, ja faktisk helt siden tidlig 90-tall.

Parallelt med veto krever vi kollektiv søksmålsrett for fast ansettelse ved ulovlig innleie og utvida innsynsrett, strenge regler for autorisasjon for bemanningsselskaper og selvsagt likebehandlingsprinsippet i loven som foreslått. Krav om tiltak mot sosial dumping parallelt med kamp mot vikarbyrådirektivet er to sider av samme sak.

Vi må føre kamp mot LOs og Stoltenbergs totale underkastelse av EU. Dersom nå regjeringa godtar vikarbyrådirektivet, kommer NHO til å angripe arbeidsmiljøloven og en rekke overenskomster i 2012. Direktivet krever at partene ser på overenskomster før implementering. Dette er ikke gjort. Både LO, NHO og regjeringa prøver å snike seg stilltiende unna for å dempe protester innad i LO. Kravet er fortsatt veto og akkurat nå – en utsettelse til etter at LO og NHO har sett på overenskomstenes bestemmelser om inn/utleie.

(Innlegget sto på trykk i LO-Aktuelt nr 4/2011)

Annonse
Annonse